Halvfasta med 5:2-metoden – 8 skäl till att börja

•Viktminskning och självförtroende – Att göra sig av med överflödiga kilon är inte bara gott för hälsan utan även för ditt självförtroende. Att känna sig bekväm i sin kropp är den snabbaste vägen till att också andra ska uppfatta dig som en självsäker och balanserad individ och har du gått runt och mått dåligt av dina extrakilon kan en viktminskning, oavsett hur ringa den är, vara steget på vägen till ett bättre självförtroende på samtliga plan. Du bevisar för dig själv att du kan vara den individ du vill vara. Och det hänger inte enbart på midjemåttet, men det kan vara en god start.

•Ny ork och lust – Det är ett komplicerat moment 22 att ta sig ur, de där extrakilona vi samtliga släpar runt på ibland. Orken att ta tag i träningen finns inte riktigt där och kilona tenderar att öka snarare än reducera. Men kommer du bara igång på ett plan är det oundvikligt att också orken och lusten återkommer på andra plan. Några tappade kilon ökar viljan att vilja ta också nästa steg, att starta med träningen skapar endorfiner som förbättrar ditt humör, och innan du vet ordet av har du inte enbart tappat ett par kilo utan också hittat en ny livslust på vägen.

•Nytändning i köket – Vi fastnar allihopa i gamla rutiner i köket, håller oss till råvaror vi känner till och rätter vi känner till hur vi lagar. Att arbeta efter nya kostregler kan ge oss vidgade vyer och en nytändning bakom kastrullerna. Så småningom ser din kundvagn inte alls ut som du är van vid när du kommer till kassan i matbutiken.

•Blodsockerutjämning samt insulin – En omedelbar effekt av fastedagarna visar sig i din blodsockerproduktion. När blodsockret i kroppen jämnas ut och håller sig på en stadig nivå försvinner mycket av sötsuget vi oftast kämpar emot. Kroppen producerar även mindre insulin och det medför att fett inte lagras lika enkelt.

•Minskad risk för sjukdomar – När kaloriintaget minskas stressas cellerna att ställa om till reparation samt nyproduktion snarare än uppbyggnad i kroppen. Då ökar också cellernas potential att hantera sjukdomar och mycket tyder på att periodiska dieter kan motverka exempelvis alzheimers.

•Nya rutiner är ett nytt liv – Samtliga fastnar vi i gamla hjulspår som kan vara svåra att ta sig ur. Att ändra på endast en av livets samtliga variabler, exempelvis kostvanorna, leder vanligtvis till en snöbollseffekt och plötsligt får vi ny lust och ork att ändra vårt liv och kan se världen med nya ögon.

•En diet för ett bra liv – Att ägna dig åt diet måste inte innebära att du är tvungen att sitta hemma och äta kålsoppa när andra är på bjudning. Med hjälp av 5:2 kan du äta som du vill fem dagar i veckan. Du väljer själv vilka två dagar som är fastedagar och tvingas inte tacka nej till trevliga middagar samt läckra efterrätter övriga dagar.