Hunger och viktminskning med 5:2-dieten

Innebär 5:2-dieten att du kommer vara hungrig? Ja det kommer du. Åtminstone till en början när kroppen fortfarande inte är van vid fastedagarna. En av de största orsakerna till att vi är en aning större än nödvändigt i det här landet överlag är att vi äter för stora portioner. Våra kroppar är inte uppmärksamma på när vi ätit tillräckligt för att bli mätta. Mestadels slinker det ner en aning extra vid varje måltid.

För den skull kommer kroppen att bli hungrig när du först börjar med fastedagar. Men det handlar alltså inte om att du ätit för lite för att hantera dagen, utan att kroppen helt enkelt är van vid att få lite extra. Håll ut och minns att efter ett par veckor kommer fastedagarna inte att vara lika tuffa.

När du börjar med fastedagar måste du själv finna den rytm och det upplägg som passar dig, dina vanor och din kropp. För somliga är det enkelt att utelämna måltider alternativt byta ut dem med dryck, för andra måste fastedagens begränsade kaloriintag spridas ut jämnt över dagens vakna timmar för att inte orken ska ta slut.

Finns det inget man kan göra åt hungern då? Jovisst finns det trick att ta till. Vill du prova att hoppa över frukost? En kopp varmt vatten tillsammans med en citronskiva i är ett beprövat knep för att väcka kroppen och kan också dämpa hunger eller sug. Prova dessutom lite riven ingefära i varmt vatten när du känner att din kropp ropar efter något att stoppa i sig.

Välj rätt dagar att fasta på. Kolla efter i veckans schema och avgör vilka dagar du lättast klarar dig på den kalorisnåla dieten. Välj de dagar du har minst kroppslig ansträngning och flest chanser till vila om det skulle bli ansträngande. Det är dessutom oftast lättare att tillaga lämplig mat och motstå onödiga frestelser när du är hemma.

När du sätter ihop din meny ska du tänka på att fylla upp med kalorisnåla nyttigheter såsom grönsaker samt sallad för att rätterna ska bli mättande samt ge kroppen den energi den behöver. Avstå från samtliga tomma kalorier, tacka nej till brödet och pastan. Dessa produkter ger en falsk mättnad som kvickt går över, och de innehåller inga näringsämnen som kroppen i själva verket tar till sig.

Välj fettsnåla råvaror för att spara in på kalorierna och kom ihåg att när du även skär ner på kalorierna under de “vanliga” dagarna genom att avstå ifrån rena onyttigheter som chips och läsk kommer du dessutom känna dig mindre hungrig under fastedagarna. Men glöm inte att 5:2 ska vara en lustfylld diet, men unna dig inte att falla för frestelserna för mycket.

Kom dessutom ihåg att det är en enorm hjälp på vägen mot att få kontroll över sitt ätande att först tillåta kroppen att känna lite hunger för att därefter få uppleva hur lite det EGENTLIGEN krävs för att bli mätt igen, när kroppen väl vant sig av med överflöd och stora portioner.