Hur kan jag äta på fastedagar med 5:2 metoden?

Ett vanligt missförstånd beträffande 5:2-dieten är att det skulle vara en svältdiet. Man brukar kalla metoden att “halvfasta”, just eftersom mat inte alls är otillåten ens under fastedagarna, det är bara restriktivt med hur många kalorier du får sätta i dig under en fastedag. Är du kvinna tillåts du inta max 500 kalorier och är du man tillåts du äta max 600 kalorier.

Det är ca 1500 kalorier mindre än du antagligen äter en vanlig dag, men det är på inget sätt att svälta sig själv.

Det är kalorierna som avgör, inte mängden mat. Antalet kalorier i två rätter som ser lika stora ut och känns lika matiga kan variera enormt. Mat som är förmögen på kolhydrater och fett innehåller också många kalorier. Börja med att titta på näringsinnehållet på de produkter du vanligen äter, för att få ett hum om hur många kalorier du sätter i dig per dag.

Vad innehåller födan jag intar då? En jämförelse är att 40 gram hårdost med en fetthalt på 10% består av ca 100 kalorier. Det är inte mycket ost. För samma kaloriintag kan du äta 200 gram naturell lättyoghurt, 300 gram morot alternativt hela 400 gram kokt broccoli. Avgör själv vad som är mest mättade.

Hur matintagen under fastedagar bör delas upp är inte reglerat i dieten, men kostrådgivare menar att de flesta förmodligen mår bäst av att äta små portioner flera gånger om dagen snarare än att äta två större mål och därefter inget på åtskilliga timmar. Du får själv experimentera dig fram till vad som passar dig.

Anser du att det är komplicerat att få ihop många måltider av så lite som 500 kalorier? Fundera på vilka mål du skulle kunna utelämna. Vissa har enkelt för att skippa frukosten, då kan du spara de kalorierna till lunchen istället. Det är dessutom tråkigt att inte kunna äta ihop med familjen, prioritera de sociala måltiderna.

Vissa som provar 5:2 vittnar om huvudvärk och orkeslöshet. Det är ofta kroppens varningssignaler på att något har hänt med näringsintagen. Så fort kroppen hunnit vänja sig vid sin nya kosthållning försvinner dessa symptom och kroppen känns piggare samt fräschare än på länge. Håll ut de två första veckorna, du får utdelning snart!