Det behöver inte alls vara besvärligt att börja fasta. Innan du börjar med 5:2 ska du läsa på om dieten, vilket du nu gjort i den här guiden. Nu vet du att du kan förvänta dig att de två första veckorna är extra hårda eftersom kroppen då ställer om sin energiförbrukning när tillförseln av kalorier tvärt förändras.
Dessa veckor kommer du troligen att vara trött och hängig och trots att symptomen kan lindras med till exempel saigonkanel och omlagda rutiner känner du kanske ingen lust att ägna dem åt att lista ut vad du ska äta. Kom igång med att söka upp några recept som inspirerar dig och gör en meny för de tre första veckornas fastedagar.
Nedan följer några lätta recept att komma igång med. Inom kort kommer du att upptäcka inspiration var du än tittar!
Örtcurry med kyckling
2 person(er) Ungefär 432 kcal/portion
Ingredienser
1 st spansk pepparfrukt, strimlad, grön
2 dl persilja, hackad, eller färsk koriander
0,5 tsk spiskummin, mald
0,5 msk ingefära, finhackad
1 st vitlöksklyfta, hackad
0,5 st rödlök, hackad
0,5 msk rapsolja
200 g kycklingfilé
0,5 dl vatten
2 dl kokosmjölk
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
Tillbehör:
100 g äggnudlar
150 g sockerärter
2 st tomater
Tillagning
1. Stek pepparfrukt, persilja, spiskummin, ingefära samt lök i olja.
2. Skär kycklingen i bitar samt stek med röran, 2-3 min.
3. Häll i vatten samt kokosmjölk, sjud grytan i 5 min. Smaka av tillsammans med salt och peppar.
4. Servera tillsammans med kokta äggnudlar, sockerärter samt tomater.
Apelsin- och jordgubbssmoothie 160 kalorier, 1 portion.
Gör så här:
Mixa 1 dl mild lättyoghurt 0,5 %, 1 dl apelsinjuice, 1 bit banan, 50 g, 1 dl jordgubbar. Häll upp i glas!