Absinthe Alkohol, Bara en drink eller en legend?

Title=Absinthe Alkohol, Blott en drink eller en legend?
Tags=absinthe alkohol, absint alkohol
Category=1
UserCategories=absint|absinthe|sprit|alkohol|drycker|tips|nyheter|blogg|uncategorized
Content=Absinthe klassas i huvudsak som sprit med tanke på att drycken inte är buteljerad med tillsats av socker, men flera tror likväl att drycken klassas som likör.

En numera nästan utsuddad gräns säger att en likör är sprit med tillsats av socker samt smakämnen – och då börjar antagligen närapå all alkohol som saluförs idag kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dem för en likör?

Absithe är en mäktig växtbaserade sprit som destilleras med malört och anis, men är också beryktad för att ha andra aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär samt mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken eller den faktiska malörtens benämning Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol finns i massor olika varianter.

Dess framtagning började i slutet av 17-talet i Schweiz för att därefter spridas till andra länder som satte sin egen karaktär på originalet.

Som du antagligen förstår, var kvaliteten på de olika märkena väldigt varierade, lite som vin är idag, och de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt och använde vanligtvis ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en av dessa billigare varianterna som innehöll en aning eller ingen anis, fänkål eller någon av de andra örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska och speciellt den franska var ansvariga för att kraftigt höja poopuläriteten för absint och bedömdes mestadels vara de som producerade högsta kvalitet.

Medan alla har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en “traditionell absint”.

Det finns också några betraktas som “special absint” som är alldeles originell och avvikande.

Det finns flera legender och myter om absint alkohol, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) på grund av att det (vanligtvis) har en smaragdgrön färg.

Inledningsvis såldes det som ett universellt läkemedel, antagligen på grund av fördelarna med malört och övriga örter.

Det rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, och betydligt mer.

Snart såldes det både som en huskur samt en aperitif.

Den hade en speciell effekt på dem som drack det, det till och med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Många människor trodde att hög användning av absint var kopplat till hallucinationer, våld och depression.
Kanske det är för den skull det fick så stora mängder beröm av bohemiska typer och konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway samt Oscar Wilde.

Legenden uppger att den omtalade holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt ena öra under dess inflytande.

Absinthe blev så folklig i Frankrike, särskilt med bohemiska författare samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” nuförtiden.

Du kan finna det i nattklubbar och populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen av drycken ökade så gjorde också efterfrågan, och ganska snart sjönk priset så att de flesta drack den.

Det varade tills några galna människor förstörde för samtliga andra.

Det fanns flera mord som var kopplade till förbrukning av absint precis omkring 1900, det mest kända är de Lanfray morden där en man dödade först sin egen familj och därefter sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som först förbjöd den legendariska dycken men många andra länder följde kort därefter.

Trots att det ännu faktiskt ej är lagligt i USA så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den berömda gröna drycken växer nu i popularitet igen.

Nu när du har lärt dig några intressanta fakta om absinthe, kommer jag låta dig själv bestämma om det endast är en annan dryck, alternativt kanske mer av en legend.

Med det ökande popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi vänta och observera om historien upprepar sig.
Date=Range
Date1=2016-03-01
Date2=2016-04-30