Absinthe Alkohol, Blott en drink alternativt en legend?

Flera människor antar att absint är en likör, men det är faktiskt klassificerad som alkohol alternativt sprit framförallt eftersom det ej är buteljerat med tillsats utav socker.

En numera nästan utsuddad barriär uttalar att en likör är sprit med tillsats av socker och smakämnen – samt då börjar antagligen nästan all alkohol som saluförs nu kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron alternativt blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en stark växtbaserade sprit som destilleras med malört samt anis, men är oxå känd för att få övriga aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne källa, koriander, muskot, enbär och mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken eller den faktiska malörtens beteckning Artemisia absinthium.

Absinthe sprit är i många olika versioner.

Dess utveckling började i slutet utav 17-talet i Schweiz för att efter att spridas till andra länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som du antagligen förstår, var kvaliteten på de annorlunda märkena mycket varierade, ungefär som vin är idag, och de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt och använde mestadels ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som heter “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien samt var en utav dessa billigare sorter som innehöll en del eller ingen anis, fänkål alternativt någon utav de övriga örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska samt särskilt den franska var ansvariga för att ordentligt öka poopulariteten för absint och bedömdes mestadels vara de som producerade högsta kvalitet.

Medan alla har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en “klassisk absint”: https://godabsint.com.

Det är också ett litet antal betraktas som “special absint” som är helt unik samt avvikande.

Det finns många legender samt myter runt absint alkohol, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) på grund av att det (oftast) har en smaragdgrön färg.

Inledningsvis såldes det som ett universellt medicin, kanske på grund av fördelarna med malört samt övriga örter.

Det rekommenderades för behandling utav epilepsi, kolik, gikt, njursten, samt mycket mer.

Snart såldes det både som en huskur samt en aperitif.

Den hade en exklusiv effekt på dem som drack det, det till och med förbjöds utav den schweiziska regeringen 1910.

Flera trodde att hög användning utav absint var kopplat till hallucinationer, våld och missmod.

Kanske det är på grund av detta det fick så mycket beröm av bohemiska typer och konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden uttalar att den kända holländska konstnären Van Gogh, skar utav sitt ena öra under dess inverkan.

Absinthe blev så populär i Frankrike, särskilt med bohemiska författarinna samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” nuförtiden.

Man kan finna det i nattklubbar samt populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen av drycken ökade så gjorde även efterfrågan, och ganska inom kort sjönk priset så att alla drack den.

Detta varade tills ett litet antal galna folk förstörde allmän övriga.

Det fanns flertal mord som var kopplade till konsumtion utav absint precis runt 1900, det mest kända är de Lanfray morden där en man dödade först sin egen familj och därnäst sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som först förbjöd den legendariska dycken men många andra länder följde kort därnäst.

Även om det ännu minsann ej är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 samt den kända gröna drycken växer nu i folkgunst igen.

Idag när du innehar lärt dej några intressanta information om absinthe, kommer jag bevilja dig själv avgöra om det bara är en annan dryck, alternativt kanske mer utav en legend.

Med det kumulativ popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi avvakta samt se om historien upprepar sig.