Absinthe, – den mest legendariska utav alla drycker

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, hittar du ingen mer legendarisk än absint.

De mesta människor har antagligen en grundläggande medvetenhet om att absint finns, men de flesta av dem vet bara några sanna fakta om alkohol eller sprit samt blott en bråkdel av dem har haft tillfälle att inneha ett glas av denna mystiska dryck framför sej på bordet.

Därför önskar jag med det här lilla inlägget framföra för er läsare en del information om denna legendariska spritdryck och se tillbaka på dess briljant förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint först gjordes.

Mycket berusande och smaksatt med anis, sägs absint äga varit uppfinningen utav Pierre Ordinaire, en doktor från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flertal år före Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod berömda för att ha tillverka en medicinsk tonic som bar en enorm likna med absint är absint farligt.

Likväl var det Ordinaire, ej Henriod systrar, som avyttrade formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som efter etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att gå miste sin bild som en läkemedelstonic samt blev mer känd för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, fantasier och för att ge inspiration till konstnärer.

Således legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett faktum är att hon inspirerade så stora konstnärer samt författare som Degas, Van Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde samt Mary Shelley att alstra målningar och litteratur som har blivit tidlös i världens konst samt böcker.

När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot sprit i allmänhet samt mot absinthe i synnerhet.

Så kallade vetenskapliga experiment gjordes för att påstådd belägga att malörtens olja, en utav de flera ingredienserna i absint, var riskabel samt giftig, , ehuru endast en liten mängd malört fanns i en absint flaska.

En annan evenemang som skedde i början av nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett raserianfall samt mördade hela sin familj.

Ehuru gubben hade en lång historia utav att vara gravt alkoholiserad och missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

År 1912 gjordes absint olalgligt i flera europeiska länder och AMERIKA.

Frankrike följde efter att år 1915.

Antagligen för att det var förbjuden frukt, har flera utav de falska rykten samt historier om farorna med absint fortsatt att leva vidare än idag, trots att inne vetenskap innehar visat att malört inte är mer skadligt eller bildar vansinne än någon annan naturlig beståndsdel som pepparmynta olja alternativt vaniljextrakt.

Nu, i början utav 2000-talet, tas förbuden så sakteliga bort.

I de mesta europeiska länder är absint totalt lagligt åter.

I US OF AMERICA (givetvis) är det fortfarande lagar mot att producera och avyttra den, ehuru annorlunda företag har hittat på möjligheter att kringgå dessa bann.

Att inmundiga absint är inte längre ett brott.

För en jänkare, innebära det att det är acceptabelt att dricka absint, så länge du köper det från en rättslig, icke-amerikanska källa som man kan hitta Internet.