Absinthe Sprit, Blott en drink eller en legend?

Många folk antar att absint är en likör, men det är minsann klassificerad som sprit eller alkohol främst alldenstund det inte är buteljerat med tillsats av socker.

En numera nästan utsuddad gräns säger att en likör är sprit med tillsats av socker samt smakämnen – och då börjar antagligen nästan all alkohol som saluförs nu kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle anlända på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en kraftig växtbaserade sprit som destilleras med malört och anis, men är oxå känd för att har andra aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär samt mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken eller den faktiska malörtens beteckning Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol är i många annorlunda typer.

Dess vidareutveckling började i slutet av 17-talet i Schweiz för att efter att spridas till övriga länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som du antagligen begriper, var kvaliteten på de annorlunda märkena mycket varierade, typ vin är nu, samt de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt samt nyttjade ofta ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en utav dessa billigare sorter som innehöll en del alternativt ingen anis, fänkål alternativt någon av de övriga örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska samt särskilt den franska var ansvariga för att kraftigt öka poopulariteten för absint och bedömdes mestadels vara de som producerade högsta kvalitet.

När alla har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en absint til norge.

Det är också ett litet antal betraktas som “special absint” som är helt exklusiv och avvikande.

Det finns många legender och myter kring absint alkohol, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) på grund av att det (oftast) innehar en smaragdgrön kulör.

Början såldes det som ett universellt medicin, antagligen på grund av fördelarna med malört samt andra örter.

Det rekommenderades för behandling utav epilepsi, kolik, gikt, njursten, samt mycket mer.

Så småningom såldes det både som en huskur samt en aptitretare.

Den hade en unik effekt på dem som drack det, det till och med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Många trodde att hög användning utav absint var kopplat till hallucinationer, våld och depression.

Antagligen det är på grund av detta det fick så mycket eloge av bohemiska varianter och konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway samt Oscar Wilde.

Legenden uttalar att den kända holländska konstnären Van Gogh, skar utav sitt förena öra under dess inverkan.

Absinthe blev så poppis i Frankrike, särskilt med bohemiska författarinna och konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” numera.

Du kan hitta det i nattklubbar samt populära hangouts som Moulin Rouge.

Alldenstund produktionen av drycken ökade så gjorde även efterfrågan, samt ganska snart sjönk priset så att samtliga drack den.

Detta varade tills några galna människor förstörde allmän andra.

Det fanns flera mord som var kopplade till förbrukning av absint precis runt 1900, det mest kända är de Lanfray morden där en man dödade först sin egen familj samt därnäst sej själv.

Vid det laget var det Schweiz som först förbjöd den legendariska dycken men flera övriga länder följde kort därefter.

Ehuru det ännu minsann inte är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den berömda gröna drycken växer nu i folkgunst åter.

Nu när du innehar lärt dej ett litet antal spännande information om absinthe, kommer jag bevilja dej själv avgöra om det blott är en annan dryck, eller kanske mer av en legend.

Med det växande popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi avvakta och se om historien upprepar sej.