Hur fungerar vanligt socker kontra dextros till bryggning?

En angelägen ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns mestadels i vanliga butiker. Men det bästa är att skaffa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar just på ölbryggning och vinberedning.

kolsyra

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks försiggå en fortlöpande debatt om vilket socker som man ska tillämpa då man vill brygga öl hemma. En del anser att det enbart är dextros som gäller om man vill få till en bra smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning samt att det inte gör någon skillnad vad gäller smak.

Om du just har kommit igång med vinbryggning samt ölbryggning så kan det vara klokt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara noggrann med renligheten, att hålla orubblig temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något moment.

Det här gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som tycker om att diskutera det där med rätt typ av bryggsocker. Om du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till rätt jämvikt genom att bara ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och koncentrera på andra bitar av ölbryggningen före du ger dig på farinsocker samt annat spännande.

Vad säger experterna om sockret och smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.

Strösocker däremot är en disackarid och utgör enbart till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning tvingas det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har minsann en aning olika synpunkter vad gäller dextros samt vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker enkelt skänker öl som smakar cider medan andra säger att detta är nonsens.

En del menar att det endast är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker och att smakskillnaden är så pass knapp att det verkligen ej spelar någon roll. var köper man glukos.turbojäst bryggsocker.

Något man måste komma ihåg är att ölet kan få en viss smak på grund av annat än sockret. Det är först när man faktiskt har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan starta ha synpunkter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.

Hålla sig strikt till receptet eller köra en egen mix

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Om det står vanligt socker så ska man alltså icke vara smart och ersätta med dextrosen. Också erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept trots att de har lång erfarenhet av vad som funkar och vad som icke gör det.

Kom ihåg att de skilda delarna i receptet samverkar och att din teknik och metod likaså kommer att färga resultatet. Ifall du följer ett recept och efteråt får riktigt bra öl så vet du ju precis hur du kan få samma goda öl igen. Du bör helst undfly att blanda på känsla.