I en tid då vi vill äta sött men inte vill få i oss socker så är olika sötningsmedel av högsta intresse. Det är emellertid inte hela tiden så enkelt att hitta korrekt medel eftersom de olika varianterna har lite skilda egenskaper och därmed passar olika ändamål. Med sukralos så får man ett sötningsmedel som i stort sett är helt utan kalorier. Det här är ett medel som kan användas för bakning men det är viktigt att inse hur man ska nyttja det på korrekt sätt.
Vad är egentligen sukralos och är det säkert att bruka?
En anledning till att man gärna använder sig av sukralos för att söta annorlunda bakverk samt livsmedel är att detta är ett medel som är sötare än massor andra sötningsmedel och till med än vanligt socker. Man räknar med att sukralosen är fyra gånger sötare än aspartam som även används för att söta utan att tillföra kalorier.
Sukralosen framställs från helt vanligt socker, Man ersätter tre av OH-grupperna i sockermolekylen med kloratomer och så får man ett sötningsmedel som kommer med flera fördelar. En av dessa är att det kan användas i matlagning eftersom det går att hetta upp. Det är även därför som sukralosen är ett så bra val då du vill förtära bakverk men hålla vikten.
Precis som med så mycket annat i livet så ska man ej förstora användandet av sötningsmedel men det finns ingen anledning till att frukta sukralosen. Den är säker att använda och det I synnerhet i bakverk samt godis som man gör hemma.
Sukralos kan å andra sidan vara besvärlig att finna i butiker men finns på internet på allt-fraktfritt.se, Prisad.se, Tradera, Webhallen med flera.
Andra former av sötningsmedel som även kan vara av intresse
Den som börjar med en diet där socker ska uteslutas blir glad av att se att det finns gott om alternativ. Man kan söta maten med andra medel som till exempel erytritol som är en naturlig sockeralkohol (finns i päron och melon) som används i åtskilliga kända sötningsmedel som till exempel sukrin. Om du testat sukrin i kaffet så eventuellt du rynkar på näsan och det är inte så underligt, jämfört med sukralosen så är erytritolen ej lika stark.
Ett annat vanligt medel för sötning är xylitol som även har namnet björksocker. Det här är en annan form av sockeralkohol som till skillnad från erytritolen har en så god smak att den används flitigt i sockerfritt godis samt tuggummi. Xylitolen är känd för att ha kariesmotverkande egenskaper och det är likaså därför som tuggummi med denna ingrediens rekommenderas av massor tandläkare som ett substitut till godis med socker.
Något som är hisnande med xylitolen är att den icke blott ökar på salivproduktionen i munnen. Den kan även begränsa tillväxten av en del bakterier och det här kan leda till att ett barn ej får öroninflammation!
Det här kan vara bra att känna till om man är förälder till att barn som ideligen har besvär med öronen och som skulle kunna behöva något gott samt nyttigt att motverka detta med.
Problemet med de flesta sötningsmedel är att de har dålig smak. Stevia har en besynnerlig lakritsliknande bismak som flera tillverkare försöker hemlighålla med att tillsätta smakämnen. Flertal sötningsmedel smakar kemikalier alternativt smakar så dåligt att man brukar blanda flertal skilda i ett försök att få bättre smak. Somliga sötningsmedel tål icke värme eller minskar i sötma över kort tid, månader. Det som smakar bäst är Sukralose (som är kostsam) och näst bäst Erytritol.
Men hur nyttigt är det egentligen att kompensera sockret?
Det är ej längre någon hemlighet att vi får i oss för mycket socker så det är klart att det finns tydliga fördelar med att använda sötningsmedel som är utan kalorier och som är enastående för tänderna. Men man ska fundera på att det ej ständigt är att rekommendera de sockerfria produkterna. Det kan finnas andra ämnen som fenylalanin som brukar finnas i produkter med aspartam och det här kan vara farligt ifall man får i sig för mycket.