Använd vinsyra till den den goda saften samt sylten

Vinsyra är ännu populärt att använda sig av. Man kan nyttja sig av vinsyra alternativt citronsyra för att konservera och skänka en bättre smak. Askorbinsyra kan användas på samma sätt men många menar att vinsyran är ett bättre val eftersom att den har ett lägre PH.

Dags att göra sylt och saft och att bevara med vinsyra

Men vad är vinsyra egentligen? Man kan säga att vinsyran är en organisk syra i kristallform. När du skall vinsyra inhandla så kommer den mestadels i påsar som pulver alternativt på burk, som är ännu bättre att återförsluta. Den här syran finns naturligt i bär och frukt och då särskilt i vindruvor vilket hörs på namnet.

vinsyra

Anledningen till att den här syran är så pass populär i mat är att den ger en sur smak och att den också funkar som antioxidant och hjälper till med att hålla maten fräsch längre. Vinsyra pris är en aning dyrare än citronsyra pris, men på senare tid så har citronsyran blivit mer populär som oxidationsämne.

Det finns även vinsten som kan funka utmärkt som jäsningsmedel

Ifall du har hört talas om vinsten så ska du känna till att det här inte är detsamma som vinsyran. Man får vinstenen från syran men man använder den till andra saker som exempelvis för jäsning. Mer information

Då man bakar så kan man kombinera vinstenen med bakpulver för att få en förtjusande verkan. Och det går också att få fastare äggvitor genom att mixa den med vinsten. Precis som vinsyran så ger vinstenen konserverande effekt och följaktligen så användes den en gång i tiden i inläggningar.

Ersätt vinsyran med citronsyra eller askorbinsyra i sylten

Ifall det är så att du står utan vinsyra och ej hittar den i den lokala butiken så går det att byta med citronsyra eller med askorbinsyra. Man behöver typ 1,5 mer gånger citronsyra för att få den önskade effekten.

En del anser att man kan ha samma del citronsyra i recept där det står att vinsyran ska användas och sanningen är nog den att det ej kommer att göra så enorm skillnad. Men för smakens skull så kan det vara klokt att ha vinsyrapulver hemma inför syltning och saftlagning.

Anledningen till att så många fortsatt håller kvar vid denna tradition är att man får den där gamla smaken. Det smakar som förr vilket inte är så konstigt eftersom receptet antagligen är från förr.

Tänk på att ha färsk syra hemma så att syltningen inte misslyckas. Det kan vara smart att köpa hem allt det som man behöver för att producera sylt och inläggningar långt före man avsätter faktisk tid till detta. Då man väl står där och ska blanda och inser att vinsyrapåsen är för gammal så kan det bli knepigt.

Handla online för bättre priser och bättre produkter

Ett förslag är att handla viktiga stapelvaror som vinsyran faktiskt är online. På internet så får du ett bättre urval och väldigt ofta ett bättre pris (allt-fraktfritt.se ligger vanligtvis bäst till för man handlar utan mellanhänder) så passa på att beställa hem den viktiga ingrediensen för sylt och saft så snart som du får chansen.