Brygga vin med boken Hemmaframställning av Vin

Hemmaframställning av Vin är skriven av Kjeld Erlandsen och har hjälpt både nybörjare samt lite mer erfarna vinbryggare i omkring 30 år. Det är en av de främsta böckerna inom ämnet och har utkommit i många skilda reviderade upplagor. Boken består av mycket användbar information om hur man på bästa sätt brygger sitt vin och om hembryggeri utrustning.

Vad gäller just vin så är det inte ett onaturligt steg att från att endast uppskatta att dricka vin också börja intressera sig för bryggning. Den som dricker massor vin och provar olika sorter kommer oundvikligen lära sig mer och mer om smaker, druvsorter o.s.v. Hos vissa uppstår någonstans på vägen idén om att börja brygga eget vin. Dels tycks det kunna bli en utvecklande och skojig hobby och dels finns det möjlighet att tjäna en hel del pengar.

En del personer avstår dock från att börja framställa eget vin p.g.a. osäkerhet och okunskap. Det är synd med tanke på att processen oftast är enklare än vad man tror. Världens främsta vinexperter förfinar ständigt metoder för vinframställning överlag. Det dyker jämt upp nya ingredienser samt nya vinjäster som håller en väldigt bra kvalité.

Utvecklingen är betydelsefull på så vis att allt mindre inom all typ av vinframställning lämnas åt slumpen. Mycket av framgångarna överlag påverkar i sin tur också processerna för hemmabruk. Alla dessa framgångar tenderar att påtagligt påverka slutresultatet. Man bör vara noggrann med att även hemma inte lämna vinbryggningen åt slumpen. Med bättre kontroll över processen desto mer enastående resultat. I boken Hemmaframställning av Vin så betonas just det.

Det krävs en del väsentlig utrustning för att komma igång att brygga vin. Först och främst behövs en hävert som ska användas till upptappning och också till omtappning. Därutöver krävs ett jäskärl och en gummihätta med jäsrör.

Ett förslag är att inför bryggningen anteckna precis allting som behövs, och dessutom göra upp en lista över de arbetsmoment som ska följas. Allt i anteckningarna bör följas till punkt och pricka. Det innebär att du slipper eventuella överraskningar på vägen och ökar dina chanser att nå målet. Med tanke på att det tar tämligen lång tid att brygga en sats så vill man inte helst börja om från början. Det är dessutom betydelsefullt att utrustningen är ren. Om inte så är det stor risk att det påverkar smaken. Inspektera självfallet så att utrustningen dessutom är hel. Som sagt, det är betydelsefullt att inte lämna någonting åt slumpen.

Den som vill få mer genomgripande information om vinprocessen bör läsa Hemmaframställning av Vin. Är man intresserad av nya ingredienser kommer man inte bli besviken eftersom mycket i boken fokuserar på det. Du kommer erhålla utförliga svar på varför dessa ingredienser används och vilken nytta de gör. Boken fokuserar dessutom på smaksättning samt vinprovning. Därutöver står det att läsa om övriga nyheter om starkviner.

Hur får man tag i boken? Det är faktiskt enklare än vad man tror och inom mycket kort kan du sitta och läsa boken omedelbart på datorskärmen alternativt via din läsplatta. Boken är nämligen tillgänglig som e-bok genom landets bibliotek. Det bästa av allt är att den är helt gratis att låna. Det enda som behövs är att registrera sig för ett e-konto.

Ingen tid att mista, låna Hemmaframställning av Vin, nu