Hushållssoda – ett effektivt medel

Vad är hushållssoda?

Det består av natriumkarbonat vars kemiska beteckning är Na2CO3. Hushållssoda går att påträffa i dagligvaruhandeln och främst i diverse färgbutiker där produkten vanligen går under benämningen hushållssoda. Natriumkarbonat utgörs av en jonisk förening som genererar en positivt laddad natrium-jon (Na) och en negativ laddad karbonat-jon (CO3) i vatten.

Genom syntetisk procedur då natriumklorid (salt) och ammoniak blandas så kan natriumkarbonat framställas. Men natriumkarbonat förekommer också rikligt naturligt. I exempelvis USA, Kina, Botswana, Indien, Mexiko, Turkiet och Sydafrika finns det rejäla mängder natriumkarbonat. Ämnet räknas till ett av världens viktigaste på vår jord.

I solid form är natriumkarbonat ett förhållandevis grovt fördelat pulver. Inom många tillverkningsindustrier är det den fasta formen som föredras. Det är speciellt förekommande i exempelvis glas- och tvålindustrin. Eftersom ämnet är ett starkt alkali är det särskilt bra lämpat inom dessa områden.

Många fläckar och lukt kan smidigt och effektivt neutraliseras tack vare natriumkarbonatets neutrala lukt. Ämnet är extra användbart när det krävs rengöring av tyngre smuts. Det fungerar även väldigt effektivt för att borttaga beläggningar på silver. För att ge ny fin glans åt diverse silverföremål är det flertal hushåll som använder natriumkarbonat.

Ett annat knep är att putsa sina silversmycken med bakpulver som innehåller natriumbikarbonat som är ett besläktat ämne till natriumkarbonat. Natriumkarbonat funkar effektivt som rengöringsmedel i både sin fasta samt vattenfria form. Det kan vara en god lösning att använda hushållssoda innan man vävsätter eller tapetserar.

För att effektivt avlägsna smuts och fett på väggar innan behandling så rekommenderas att ingående tvätta väggarna med hushållssoda. Använd en svamp som kontinuerligt sköljs med vatten för att smuts och fett lättare ska lossna. Hushållssoda är också effektivt åt att rengöra och bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och till att vårda trall.

Hushållssoda är inte särskilt farligt att få på huden vilket man kan tro eftersom det funkar effektivt och går riktigt hårt på smuts. hushållssoda glasrengöring Dock kan det vara aningen frätande så därför bör handskar och skyddsglasögon användas.

Att få hushållssoda i ögonen kan medföra sveda och retning. Under förutsättning att koncentrationerna är mycket låga så är Hushållssoda inte farligt att förtära även ifall det verkligen inte rekommenderas. Hur som helst bör man tänka på att köpa hushållssoda med barnsäker kapsyl på flaskan.