ID-kapning – En historisk överblick

Med ID-kapning följde mord

Förr i tiden räknades minsann ID-kapning som ett ännu tyngre brott än idag. Den som kapade någons identitet för 50-100 år sedan gjorde det därför att denne behövde en egen, helt ny, identitet – och för att knycka någon annans tvingades man först döda offret vars identitet man ville åt. Kroppen var man tvungen att dölja väl därför att kringgå att bli påkommen, men när det väl var gjort så kunde man anta den dödes namn, födelsedatum, personnummer samt annan personlig information. Naturligtvis fanns det annorlunda bakomliggande anledningar för denna variant av ID-kapning, men i regel låg drivkraften i att undkomma sitt eget öde; mer sällan handlade det om en strävan efter att bli välbärgad.

ID-kapning genom telefonen

När hemtelefonen hade blivit standard så började ID-kapningar att äga rum över telefonlinjen. Detta var det första teknologiska forumet för systematisk kapning av identiteter. Vanligast var att ID-kaparen ringde upp en utvald individ med löften om arv, vinst alternativt andra mångsiffriga belopp, och för att “vinnaren” skulle kunna erhålla dessa pengar behövde man individuell information för att verifiera denne. Gemene man insåg inte att upplysning som personnummer, adress och bankkontonummer var känslig – speciellt inte bredvid löften om snabb förmögenhet. Den bedragna förlorade i regel alla sina tillgångar, och fick i utbyte ofta sitt liv slaget i spillror – medan de allra flesta ID-kapare kom undan. Idag sker så få som 7 % av alla ID-kapningsförsök via telefon, i jämförelse med nästan 100 % för 40-50 år sedan.

ID-kapning via soporna ledde till rekordförsäljning av pappersstrimlare

När människor hade fått nog med upplysning och varningar angående ID-kapning genom telefon så minskade de drastiskt i antal, men under 1980-talet blev soporna istället ett av de huvudsakliga målen för brottet. Efter att mängder av fall uppdagades där ID-kapare helt sonika hade grävt upp känslig information om intressanta personer ur deras sopor, blev pappersstrimlaren plötsligt omåttligt omtyckt på kontor runt om i världen.

I boken förekommer en större och bra checklista. ID-kapningsboken finns tillgänglig för lån som e-bok på biblioteken samt kan inhandlas på allt-fraktfritt. Klicka på bilden av boken för mer data.
Länk till ytterligare information

Webben har gjort ID-kapning enklare än någonsin

Med internets storartade entré i våra liv är vår personliga upplysning mer lättillgänglig än någonsin och oupphörligen kapas identiteter, både i Sverige och i resten av världen. Idag är hotet om ID-kapning hela tiden pågående, det kan hända vem som helst, var som helst och när som helst, och det har hittills inte funnits några enkla, effektiva samt billiga vis att skydda sig. Man har fått lita på den inte så tillförlitliga klassikern “Det händer inte mig”.