ID-kapningsbrotten utvecklas samt förfinas i ett rasande tempo och för den skull är det inte alltid givet vilka åtgärder som ska vidtas för de som drabbas. Checklistan ser likadan ut för såväl utsatta privatpersoner som företag, och en annan gemensam sak är att man tvingas handla snabbt. Ju fortare man agerar när man har blivit utsatt, alternativt ens bara misstänker att man har blivit utsatt, för ID-kapning, desto mindre brukar konsekvenserna bli – trots att de kan bli rätt så stora ändå ifall man har otur och inte har vidtagit några preventiva säkerhetsåtgärder.
I boken finns en lång och bra checklista. Boken finns gratis som e-bok på biblioteken samt kan köpas på allt-fraktfritt. Klicka på bokomslaget för mer info.
Checklista
1. Först av allt måste man spärra samtliga sina kreditkort, det är i regel exakt kreditkorten som är av största intresse för ID-kaparna, trots att del hellre satsar på att låna pengar i ens namn.
2. Kontakta banken! Ifall ID-kaparen försöker skaffa nya kreditkort, en ny bankdosa eller dylikt så är det banken som ska se till att dessa genast förlorar sina värden.
3. Spärra ditt personnummer hos samtliga kreditupplysningsföretag, den som vill ta lån i ditt namn kommer att använda sig av ditt personnummer och kommer inte få ta ett lån om din identitet är spärrad hos kreditupplysningen. Idag finns det fem skilda krditupplysningsföretag i Sverige:
-UC
-Soliditet
-Syna
-Creditsafe
-Business Check
Klicka här för mer information
4. En polisanmälan ska göras i ett så tidigt skede som genomförbart. Ju snabbare man får igång polisen med ens fall, desto större chans har man att reda ut det.
5. Ifall ens körkort blir stulet bör man underrätta detta till Transportstyrelsen, samt anmäla det till Polisen. Om det handlar om ett försvunnet ID-kort ska man anmäla händelsen till utfärdaren av kortet, och Polisen.
5. Den som känner sig ängslig efter ett ID-kapningsattentat kan kontakta Stöldskyddsföreningen för stöd samt vidare råd, denna tjänst är gratis.