Vanliga konsekvenser av en ID-kapning

Både en bedragares resultat samt syfte hör ihop vad gäller ID-kapning. Dessvärre kan ett så “lätt” brott (enkelt att utföra alltså) leda till fruktansvärda konsekvenser för offret av en ID-kapning. I en del fall är resultaten milda – man måhända blir bestulen på någon mindre summa eller får ett konto upprättat i sitt namn, som man kan avsluta hastigt och slutligen inte behöva betala speciellt mycket för, men följderna kan också vara livsavgörande. I detta kapitel behandlar vi några av de vanligaste följderna av att få sin identitet stulen.

Försvunnen post

Det vanligaste sättet att få tag på din post är att vittja din brevlåda. Brevlådevittjare går runt i bostadsområden och tömmer brevlådorna på innehåll därför att komma åt känslig information om dig samt dina grannar. Det är vanligtvis svårt att få tag på brevlådevittjare med tanke på at de i regel bara behöver genomföra enstaka besök innan de får det den information som är ute efter.

I boken finns en lång och bra checklista. finns tillgänglig att låna som e-bok på biblioteken samt kan anskaffas på allt-fraktfritt. Klicka på bilden för mer detaljer.
Mer detaljer: På denna sajten

Genom att beställa adressändring i ditt namn så kan en ID-kapare mottaga din post i många dagar/veckor utan att du märker något.

Det tar vanligtvis ett tag innan man undersöker saken på allvar, först tror man att något är fel på posten, sedan måhända tankarna går till postlådevittjning. För att få reda på att din post går till en ny adress krävs en djupgående granskning och innan informationen når dig har ID-kaparen redan haft enorm chans att få tag på brev med känsliga personuppgifter som denne därnäst kan använda för egen vinning.

Utebliven post kan frambringa en mängd knepiga situationer i ditt liv. Upplysning tillägnad dig går förlorad och ofta vet du inte ens om det. Dessutom stjäl brevlådevittjaren din post med ett klart syfte i åtanke och detta syfte är aldrig gynnsamt för dig.
Det finns brevlådevittjare som läser posten och därpå låtsas vara reklamutdelare alternativt brevbärare och lägger tillbaka en del post så att Du inte ens märker att post försvinner.

Nytt telefonabonnemang

Plötsligt kan det visa sig att du har ett nytt telefonabonnemang, du får hem räkningar i ditt namn med all din personliga information noterad. Du har naturligtvis inte själv beställt detta abonnemang, utan någon annan har gjort det åt dig. Inte sällan har ID-kaparen spenderat ganska mycket pengar på detta abonnemang – som du nu är bunden att betala trots att du spärrar abonnemanget för vidare användning.

Bankändringar

För en som lyckas med konsten att framställa en bedräglig legitimation i ditt namn, eller helt enkelt beställer en äkta identifikationshandling i Ditt namn, är det enkelt att göra saker som att kvittera ut en ny bankdosa alternativt skaffa nya kreditkort i ditt namn som i sin tur givetvis får koder som du inte känner till. De kan också skaffa en e-legitimation i ditt namn och genomföra köp online.

Det räcker med en enda dag så är ditt bankkonto länsat på vartenda öre och det är därefter oerhört svårt att få tag på den kapare som genomfört operationen. Oavsett hur mycket pengar som finns på ditt konto – ifall det är 500 kronor alternativt 800 000, så är risken överhängande att brottslingarna tar allt.

Kontokort

Ifall någon stjäl ditt kontokort kan de hur enkelt som helst tömma det i såväl fysiska butiker som i onlinebutiker. All väsentlig upplysning för att köpet ska gå igenom finns på själva kortet och långt ifrån alla butiker kräver PIN eller verifieringskoder.

Banklån/SMS-lån

Det allra vanligaste resultatet av att få din identitet kapad, efter tömning av ditt bankkonto, är att bedragaren tar ut SMS-lån i ditt namn. Bedragaren börjar med att registrera ett anonymt kontantkort på ditt namn och sedan är det rena barnleken därifrån med tanke på at dessa lån är barnsligt enkla att erhålla. Några “säkerhetsfrågor” av typen “Vilket är ditt stjärntecken?” ställs – info som är busenkel att ta reda på online. Därnäst genomförs en kreditupplysning på dig och är du fläckfri i registret så får bedragaren “sitt” lån. Dessa lån kan vara upp emot flera hundra tusen kronor och räntorna är alltid fasansfullt höga. Inte sällan betalas lånet ut till en av bedragaren anställd “målvakt”. Så det finns många offer i ledet.

Företagsskulder – målvakt

Om du skulle erbjudas en post i ett “företag” som känns för bra för att vara riktig – det kan handla om en styrelsepost, en VD-titel eller en annan hög position – utan att du egentligen har gjort något för att förtjäna den, så handlar det ofta om att “företaget” du erbjuds anställning i har oärligt uppsåt. Genom den höga posten får du juridiskt ansvar för företaget och när bedragarna stuckit med alla tillgångar och försatt företaget i konkurs så står du kvar med det juridiska ansvaret för samtliga skulder. Detta är ett beprövat sätt att komma undan med stora summor stulna pengar, men naturligtvis förödande för offret – “målvakten” som helt ovetande kan ha dragit på sig skulder som denne omöjligt kan betala av ens på en hel livstid.

Kapning av webbplånbok

Din e-mailadress samt personliga kod är allt som behövs för att någon ska lyckas kapa din webbplånbok, som t ex Paypal, Klarna eller Payson. Din e-mailadress är i regel enkel att få tag på , genom sociala medier såsom Facebook om inte annat. Din personliga kod kan kaparna få via phishing alternativt genom att chansa på något troligt. Det är därför alltid extremt betydelsefullt att du har skilda koder för skilda inloggningar, samt att dina koder är oförutsägbara.

Varubeställning

Via ditt kontokort, alternativt till och med enbart dina kontokortsuppgifter, kan bedragaren handla ohämmat på alla möjliga ställen, tills du uppdagar brottet samt spärrar kortet i fråga – vilket oftast är för sent. Ett förlorat kort ska jämt spärras direkt och det är viktigt att du aldrig låter någon ta ditt kort ifrån dig/studera ditt kontokort om du känner minsta osäkerhet med personens intentioner.

Med hjälp av ett stulet kontokort kan man handla i både butiker samt online, medan man med enbart kortets uppgifter kan handla på nätet. Det är dessvärre även så att en ID-kapare väljer att shoppa saker på avbetalning – för då räcker dina pengar längre och till mer, medan du får ett berg av lån och skulder i ditt namn.

Spelsajter

En spelsajt kan hackas och då ligger allihopa sajtens spelare risigt till med tanke på at användarnamn, lösenord samt tillgång till personernas spelkonton och bankkonton blir lätt för bedragarna att ta del av.

Det finns dessutom ID-kapare som öppnar spelkonton med hjälp av stulna identiteter med hjälp av stulna kontokortsuppgifter. När de loggar in på spelsajten kan de spela loss tills tillgångarna tagit slut och sedan “samla upp dem” på andra sidan. Konceptet går ut på att man då spelar mot en “motståndare” samt förlorar medvetet – men “Motståndaren” är givetvis delaktig i bedrägeriet. Denna typ av falskspel kallas “Chip Dumping”, dvs att man gör av med sina “chips” (pengar) medvetet.

Pass/Körkort/ID-handling

Ett vanligt och tämligen enkelt sätt att komma över någons identitet är genom att stjäla personens ID-handling till vilka ID-kort, Körkort och Pass räknas. Även andra kort kan blotta en hel del om ens identitet, t ex medlemskort i annorlunda organisationer. Det är med hjälp av den information som finns på dessa handlingar som falska identifikationshandlingar kan upprättas – som i sin tur sedan kan användas för grova bedrägeribrott nämnda ovan.

Gå i borgen och signera juridiska dokument

När kriminella ska hjälpa varandra med saker som att gå i borgen eller signera viktiga, juridiska dokument så saknar de ofta förtroendet att göra detta under sin egen identitet. Många gånger vill de även inte lämna ut sin egen identitet med tanke på at det skulle leda till att de själva dras in i rättsliga processer. Att gå i borgen för någon med en stulen identitet minimerar dessa risker, det kan dock vara förödande för den individ vars identitet används – och i värsta fall medföra fängelse.

Svarta marknaden

Kriminella personer rör sig, eller drar sig, vanligtvis i/till kriminella kretsar. När det krisar för brottslingar är det av annorlunda anledningar ofta svårt, för att inte säga omöjligt, att vända sig till polis alternativt andra statliga instanser.. Istället väljer man att leta sig till den svarta marknaden och maffialiknande grupper för hjälp. Den som är så pass desperat gör allting för att slippa bekymmer och kan mycket väl ange en stulen/falsk identitet istället för sin egen. När lånet sedan ska betalas åter och bedragaren inte finns att hitta så söker maffiamedlemmarna upp den individ vars identitet bedragaren använt som sin egen. Man kan drabbas av allvarliga problem under många år ifall man en gång förknippas med kretsar på den svarta marknaden – både genom attacker från de kriminella kretsarna och från lagen.