Alkoholfri smak av absint från Aromhuset

Kolsyrat vatten kan nu även ha smak av absint som ju är en smak som förknippas med en del klassiska konstnärer. Aromhuset har tagit fram en smak av kryddig Absint som är simpel att dosera med hjälp av kapsyl eller doseringspipett. Absint, med sin vuxna, eldiga smak samt lite bittra underton, spår grundare Gert Strand blir en intressant arom för de med mogen smak.

kolsyremaskin

Både Van Gogh och Hemingway var kända för att uppskatta Absintens kryddiga smak. Som högalkoholhaltig dryck bestående nervgift som sades bilda bl a hallucinationer var det en dryck som gick hem i konstnärskretsar och bland bohemer. Vissa menar att det var just Absintens nervgift som drev konstnären Van Gogh till dårskap.

Idag finns det inget nervgift i Absint, men med en alkoholhalt som normalt ligger mellan 60-70 % så behöver man föga för att känna sig snurrig i skallen. Smaken är oerhört utstickande med en touch av lakrits, den kommer sig från de olika kryddiga örterna som förekommer i receptet – bl a stjärnanis samt malört.

Normalt blandar man Absint med vatten så att den karakteriserande starka turkosa färgen vitnar och blir grumlig. Att dricka Absint rent bränner ordentligt i halsen, även ifall smaken fortfarande är väldigt god.

Nu kan man erhålla smak av Absint utan en enda procent alkohol. Aromhuset har tagit fram en essens tillverkad på örtextrakt och oljor som smakar precis som den Absint man finner på Systembolaget, fast utan att bränna i halsen alternativt skapa snurr i skallen. Smaken är kryddig och eldig med en bitter underton vilket personer som har utvecklade smaklökar kommer att uppskatta.

Vill man så kan man testa att blanda lite av Aromhusets Absint i groggen, dessa aromer passar inte endast till kolsyrat vatten, utan kan experimenteras med till olika saker. Just Absint känns som en given smak att ha i dryck, men i regel behöver man inte låta sitt utforskande ta slut där. «Många av våra fruktiga smaker passar briljant som smakförstärkare i allt från te till grädde samt bakverk.», säger Thomas Ström -säljare för Gert Strand AB som ligger bakom Aromhusets smakessenser.

Totalt sett har Aromhuset 16 annorlunda smaker i sitt utbud, allt från söta smaker, till syrligt fruktiga, exotiska samt klassiska smaker som man kan blanda efter eget sug. Doseringen är busenkel med smakflaskans egen kapsyl alternativt medföljande doseringspipett och Strand rekommenderar att börja mäta upp 2 ml essens per liter vatten «Då ges man en tydligare smak än det man kan finna i butik.», säger han «Därefter kan man personligen bedöma ifall man vill ha mer alternativt mindre i fortsättningen, eller vid annorlunda tillfällen.», lägger han till.

Det smaksatta kolsyrade vatten man köper i affär idag är enormt populärt, men Strand menar att valmöjligheten ännu är oerhört snäv. Allt detta kolsyrade vatten är oerhört svagt smaksatt och utbudet av smakvariationer är inte så brett som det skulle kunna vara. Då är det smidigt att smaksätta själv och frambringa sina egna favoritkombinationer. Strand påpekar även att han söker nya återförsäljare av sina innovativa essenser.

Absint står bäst själv, smaken är redan så pass utvecklad samt pålitlig och skiljer sig ganska radikalt från de övriga, mer rena smakerna. Men Strand antar att ifall man uppskattar smaken av Absint så blir Aromhusets Absint blir ett välkommet sätt att smaksätta friskt, kolsyrat vatten.