Arbetsplatsen blir mer spännande med hjälp av smaksatt vatten

På arbetsplatserna i Sverige installeras allt fler vattenautomater där de anställda kan få tillgång till rent, friskt och svalt vatten precis när de vill. Det är en minimal investering som skänker friskare samt alertare medarbetare som även orkar utföra mera.

Vi utgörs till mellan 60-70 % av vatten, det är en enormt generaliserad siffra och beror till stor del på kroppstyp och ålder (äldre personer har mindre andel vatten i kroppen, liksom de med högre andel fett). Oavsett så behöver vattenförrådet fortlöpande påfyllning. Vi ska inta minst 1-2 liter vatten om dagen och ytterligare mer ifall vi tränar eller på annat vis aktiverar våra kroppar. Värme och stress gör även att vi behöver dricka mer då vi avdunstar mer genom svettningar.

Drycker som te och kaffe är vätskedrivande vilket också medför att vattenintaget bör ökas, trots det är det få som dricker mer vatten bara därför att de måste ha sitt uppiggande kaffe varje dag. Det blir en ond cirkel då vattenbrist gör en seg och sömnig och försämrar ens förmåga att fokusera och prestera. Går man för länge utan att fylla på vattenreserven i kroppen så kan det leda till huvudvärk, yrsel och så småningom darrningar och frossa. Efter bara några dagar utan vatten blir hälsotillståndet enormt allvarligt – i varma klimat handlar det inte ens om dagar. Det är dock enkelt att bota vätskebrist genom att helt enkelt inta mer vatten.

kolsyrat vatten smakersodastreamersodastreamer mineralvattenbubbelvatten

Vattnet i kroppen fyller många funktioner, allt från renare till transportör av näringsämnen, temperaturreglerare samt smörjare för leder. Hår, ögon och hud får mer lyster ifall vattennivån hålls uppe och fylls på tillräckligt med jämna mellanrum. Vattnet avdunstar hela tiden via svettkörtlar, andningsånga och urin.

Cheferna i Sverige har förstått värdet av att skänka sina anställda tillgång till friskt, smakligt och lättillgängligt vatten. Vattenautomaterna idag har kylare och vanligtvis också en kolsyrekran för alla de som uppskattar bubblor i sitt vatten. Det blir en sund samlingsplats där man kan småsnacka med sina kollegor samtidigt som man friskar upp sig med en aning vatten.

Som privatpersoner köper vi allt mer kolsyrat vatten och smaksatt kolsyrat vatten har minsann blivit populärt de senaste åren. Aromhuset har för privatpersonsbruk tagit fram 20 smaker för kolsyrat vatten som varken innehåller socker alternativt sötningsmedel och nu har man även anpassat sex av dessa smaker för vatten på jobbet-automater. Smakerna kommer i praktiska pumpflaskor om 270 ml arom och i sortimentet finns smakerna: hallon, blåbär, persika, melon, äpple och granatäpple.

Pumpflaskorna är framtagna särskilt därför att passa de vanliga vattenautomaterna ute på arbetsplatserna. Ett pumptag är lagom åt en mindre plastmugg på 15 ml, som man sveper på stående fot; och 4-5 pumptag räcker åt en halvliters plastflaska som man t ex kan ta med sig till sin egen arbetsstation. Varje flaska med arom räcker till ca 58 liter vatten om den doseras enligt anvisningarna.