Aromhuset rekommenderar smak av jordgubbe åt det kolsyrade vattnet

Jordgubbar är väldigt somrigt och spelar i samma liga som glassen. Vi odlar, plockar samt köper dessa röda små juveler med mycket möda och ibland tämligen dyra pengar, men ägnar sällan mödan eller slantarna någon längre eftertanke eftersom det är mer än endast den underbara smaken av jordgubbarna vi suktar så enormt efter, det är hela känslan av sommar, avslappning samt nostalgi som jordgubbarna för med sig.

bubbelvatten smakersodastreamsodastreamer kolsyrat vattenbubbelvatten

Det är en intressant frukt – jordgubben – eftersom man normalt tar den för att vara ett stort bär, vilket egentligen inte är sant. Jordgubben är en skenfrukt – en uppsvälld blombotten och de egentliga frukterna är de små prickarna som täcker jordgubben. Det är dock vanligt accepterat att jordgubben är ett bär och har fått plats som ett sådant i vår kultur.

Jordgubben uppkom inte på naturlig väg, utan är en korsning mellan tre olika sorters smultron från tre skilda kontinenter. Det var mellan Sydamerikanska jättesmultron, Nordamerikanska scharlakanssmultron samt Europeiska parksmultron som man under 1700-talet odlade fram denna hybrid som hastigt blev omtyckt och spred sig över hela världen. Till Sverige kom jordgubben redan framåt slutet av 1700-talet och blev fort en omtyckt del i vår flora.

I Sverige skördas 20 000 ton jordgubbar per år och ändå importeras det på samma gång mängder av jordgubbar utifrån. Jordgubbarna har idag en uppenbar plats i vår matkultur och en midsommar är ingen riktig midsommar utan jordgubbar.

Man kan använda jordgubbarna till mycket. Naturligtvis är de otroligt goda att äta enbart som de är, med aningen socker på, ihop med grädde eller en klick vaniljglass… Men jordgubbar är även poppis att placera på sommartårtan, att göra marmelad på, saft, läsk, godis, yoghurt eller smoothies med mera, med mera.

Det är jättehärligt att ha några jordgubbar i en bringare med kolsyrat vatten, det ser underbart somrigt och lockande ut. Ännu godare är det att smaksätta det kolsyrade vattnet med jordgubbsarom från Aromhuset, smaken är söt, frisk samt somrig, utan att bli sliskig – och uppskattas av samtliga.

Aromhusets essenser består av inget socker och inga sötningsmedel, dessutom är de fullständigt fria från färgämnen och onödiga kemiska tillsatser. Man tillsätter endast några droppar per liter och ens kolsyrade vatten får ljuvlig smak som kan drickas och bjudas till barn utan dåligt samvete. Man slipper sockriga saft- och läskdrycker, men får bibehålla den goda smaken av jordgubbe som friskar upp under varma sommardagar. Ca 2 ml essens av Jordgubbe är lagom åt en liter kolsyrat vatten, men man kan så klart ha i mer eller mindre om man tycker. Varje liten essensflaska från Aromhuset innehåller 30 ml arom.

Aromhusets Jordgubbe kan användas även till annat. Ska man baka en riktig svensk jordgubbstårta med mycket grädde och övrigt läckert så kan man ha en aning av Aromhusets Jordgubbe i grädden för att ge tårtan ytterligare smak av denna sommarens främsta primör. Gör man egen glass så kan man få fram smak av jordgubbe med hjälp av Aromhusets essens, likaså är det gott i filmjölken, yoghurten eller som smakförstärkare i ens sommarsmoothie.