En kolsyrepatron – ungefär 50 liter vatten

Det krävs en kolsyrepatron för att kunna kolsyra sitt vatten med en kolsyremaskin. Kolsyrepatroner för vanliga sodastreamers rymmer vanligtvis 425 gram kolsyra, vilket räcker för att kolsyra ungefär 50 liter vatten. En ny kolsyrepatron kostar runt 250 kronor, men det är onödigt att handla en ny patron varje gång den gamla är slut. Hos sin återförsäljare kan man ersätta sin gamla kolsyrepatron mot en ny för under hundralappen.

smakessensersmaker för mineralvattensmakessenser kolsyrat vatten

Idag finns det massor av skilda kolsyremaskiner i handeln och med dem följer jämt en kolsyrepatron. Vid nyköp brukar man få med en kolsyrepatron av samma distributör som själva sodastreamern, dvs Alcojet kolsyrepatron med Sodastream alternativt en Aga kolsyrepatron med en Wassermaxx. Sodastream och Wassermaxx är de dominerande kolsyremaskintillverkarna i Sverige idag och ligger jämnt i både pris samt kvalitet. Generellt sett säger man att Sodastream åstadkommer snäppet bättre maskiner medan Aga producerar bäst kolsyra, men skillnaderna är små.

Sodastream var först ut med att framställa kolsyremaskiner för hemmabruk, förlagan till den vi har tillgång till idag skapades av Guy Gilbey redan 1903. Framåt femtiotalet började kolsyremaskiner säljas kommersiellt men inte förrän på 80-talet slog sodastreamern igenom med en sensation. Plötsligt ville alla ha en egen kolsyremaskin för att göra sitt eget mineralvatten samt sin egen läsk. På 90-talet svalnade intresset som nu väckts till liv igen.

Idag säljs fler kolsyremaskiner än någonsin och efterfrågan är stor. Sodastream, som slog sig ihop med Sodaclub på slutet av 90-talet, är fortfarande marknadens flaggskepp och åstadkommer bra produkter.

Dricker man mycket bubbelvatten kan det vara en investering att införskaffa en sodastreamer, men det är framför allt en kul grej att syssla med. Man kan smaksätta sitt vatten med allting från svagare bordsvattenaromer eller regelrätta läskessenser och det finns idag några affärsverksamheter som har specialiserat sig på precis vattenaromer.

Aga samt Sodastream har givetvis egna utbud av smaker, de innehåller ofta både sötningsmedel samt socker, men finns i ganska många smaker. Aromhuset har nischat in sig på bordsvattensmaksättare och framställer goda aromer totalt utan vare sig konserveringsmedel, socker eller sötningsmedel och lämpar sig för de som vill undfly ohälsosamma tillsatser, men på samma gång vill att vattnet ska äga smak.

En kolsyremaskin är lätt att både nyttja samt hålla efter och de moderna varianterna tar enormt lite plats.

Även i en carbonator använder man sig av en kolsyrepatron för att få kolsyra i vattnet. En carbonator är en typ av kolsyremaskin som byggs in i köket. Själva aggregatet fästs under vasken och en särskild kran kopplas in i diskbänken. Sedan har man kolsyrat vatten genast ur kranen så länge ens kolsyrepatron räcker.

En kolsyrepatron för en carbonator består av lika mycket kolsyra som de kolsyrepatroner man använder till sodastreamers, men eftersom en carbonator inte bidrar till lika mycket kolsyra som en kolsyremaskin så räcker en kolsyrepatron ofta till mer vatten från en carbonator. Man anser att en kolsyrepatron kan kolsyra upp till 100 liter vatten i en carbonator.

Aga har idag ett enastående utbud av carbonatorer för hemmet och de kostar mellan 3-5000 kronor. Det är samma typ av kolsyrepatroner som används i mindre carbonatorer som till de vanliga kolsyremaskinerna från Wassermaxx samt Sodastream.