Läs ett par Wassermaxx test innan du väljer kolsyremaskin

Genom att läsa ett Wassermaxx test så kan man få en aningen större inblick i vilken som är den rätta modellen för en själv. Wassermaxx har många skilda modeller ute på marknaden där den billigaste startar på runt 500 kronor. Sodastream heter Wassermaxx stora konkurrent och är också det märke som flest personer associerar med konceptet att kolsyra vatten hemma. Sodastream var först av alla med en kolsyremaskin för hemmabruk för över 100 år sedan.

Under 70- och 80-talet var det enormt populärt att skaffa en kolsyremaskin och många minns än idag Sodastreams slogan «Get busy with the fizzy» som hängde med i flera år. Man smaksatte sitt bubbelvatten och gjorde egna läskedrycker, experimenten var otaliga.

kolsyrat mineralvatten smakerkolsyrat mineralvatten essenserbordsvatten smakerläsk syprupmineralvattensodavattenbordsvatten

Av någon anledning avtog intresset för sodastreamers på 90-talet, eventuellt blev det mättat under tidigare årtionde. År 1998 köpte det israeliska företaget Soda club upp det stora varumärket Sodastream och 11 år senare – nämligen 2009 var det Wassermaxx tur att slå sig samman med den andra jätten. För den skull är idag samtliga dessa tre varumärken ägda av samma bolag och producerar tämligen likvärdiga produkter. Sodaclub och Sodastream är detsamma rakt av, bara under annorlunda namn i annorlunda länder.

Varför Wassermaxx har blivit så stort är att de hela tiden har erbjudit enastående produkter till något lägre priser än Sodastream. Ifall Sodastreams billigaste kolsyremaskin har kostat 600 kronor så har Wassermaxx kostat 500. Utseendemässigt påminner de om varandra och funktionerna är mestadels desamma.

Det finns massor av Sodastream och Wassermaxx test på webben, både i skrift och som videor på t ex Youtube. För somliga är dessa test en tämligen bra vägledning i djungeln av kolsyremaskiner.

Till sin nya Wassermaxx får man oftast med en kolsyrepatron från Aga, som är företaget som marknadsför Wassermaxx här i Sverige, och en eller två PET-flaskor. Med en Sodastream får man med deras egen gaspatron som går under namnet Alco2jet. Bägge co2 cylinders innehåller samma mängd kolsyra, behållarna har dessutom samma storlek och samma variant av ventil. Det enda som egentligen skiljer dem åt är etiketten. När man har använt upp sina 425 gramkolsyra, som varje gaspatron består av, så lämnar man tillbaka den tomma co2 cylindern hos sin återförsäljare och får en fylld för ca 89 kronor. En ny kolsyrepatron kostar över 200 kronor. Varje gaspatron med 425 gram kolsyra räcker till ca 50 liter vatten.

Fastän kolsyremaskinernas storhetstid under 80-talet så är det nu på 2000-talet som konceptet säljer bättre än någonsin. I tider då alla vill unna sig smakligt bordsvatten, med smak och bubblor, fräscht mineralvatten eller smaskig läsk, så inser allt fler att det är bättre ur både ekonomisk- samt miljösynvinkel att producera sin egen favoritdryck hemma. Man slipper släp och kånk med flaskor till och från affären och man bidrar inte till alla miljövådliga gaser som släpps ut när buteljerade drycker transporteras landet – samt världen – runt.

Det är inte enkelt att veta vilken kolsyremaskin man ska inhandla, vissa vill ha något billigt men pålitligt, medan andra lägger enorm vikt vid attraktiv design och tuffa attiraljer. Genom att ta det av ett Sodastream alternativt Wassermaxx test så kan letandet bli lite lättare.