Ljuvligt vatten med hjälp av kolsyra

Den kemiska sammansättningen co2 och bildar med hjälp av vatten mindre bubblor fyllda med koldioxid, d.v.s den kemiska gasen kolsyra. När man dricker kolsyrat vatten känner man dessa bubblor som aningen kittlande, eller svagt stickande mot tungan och det är en känsla flera uppskattar. När socker får jäsa i syrefattig miljö bildas kolsyra naturligt, denna variant av kolsyra får man fram bl a vid öl- och cidertillverkning.

kolsyrat vatten smakerkolsyrat bordsvatten essenserbordsvattenaromerläskkoncentratmineralvattenseltersvattenbordsvatten

Det finns mängder av diverse kolsyrade drycker på marknaden idag. De transporteras världen över för att vi ska kunna njuta av bubbligt bordsvatten och smarrig läsk. Detta är självklart förödande för miljön då oändliga tunga transporter av fartyg och lastbilar släpper ut miljövådliga avgaser. Dessutom blir samtliga burkar och flaskor till enorma mängder avfall.

Denna miljöförstöring kan idag undvikas genom att människor kolsyrar sitt eget kranvatten. I Sverige har vi utmärkt god kvalité på vårt kranvatten, så i många fall blir den hemkolsyrade drycken renare än den man handlar färdig från affären. En annan fördel med att kolsyra sitt vatten hemma är att man slipper böket med att kånka hem en massa tunga vätskor i onödan.

Det finns en uppsjö av olika kolsyremaskiner i handeln idag. SodaStream är marknadens paradprodukt med över 100 års tillverkning av kolsyremaskiner bakom sig. Den första kommersiella kolsyremaskinen för hemmabruk skapades år 1955, men kolsyremaskinen hade då redan funnits i flera årtionden, bl a hos adelsfolk samt Englands kungahus. Förgrunden till de SodaStream-maskiner vi har idag skapades redan 1903, av Guy Hugh Gilbey i London.

Idag finns det två dominerande bolag som saluför kolsyremaskiner i Sverige, det är Sodastream, eller Sodaclub som de även kan kallas efter att de två företagen slog sig samman år 1998; och Wassermaxx från AGA. Bägge företagen åstadkommer bra produkter. Sodastream är kända för att vara de bästa producenterna av kolsyremaskiner, medan AGA ofta vinner när det gäller själva kolsyran.

Kolsyreflaskorna till vanliga sodastreamers rymmer 425 gram kolsyra och räcker till att kolsyra upp till 60 liter vatten. När ens gaspatron är slut kan man byta in den hos sin återförsäljare, vilket är billigare än att köpa ny. Gasventilen på samtliga kolsyrepatroner i Europa ser likadana ut och passar därmed samtliga kolsyremaskiner, t ex kan man alltså använda en AGA kolsyreflaska till en SodaStream, alternativt en Alcojet från Sodastream åt en Wassermaxx, utan problem.

En nymodig kolsyremaskin är oerhört lätthanterlig, den är lätt att hantera och tar upp väldigt lite plats i köket. Den går att bruka för tillverkning av egen läsk, med goda smaker och massor av kolsyra, alternativt till lätt kolsyrat bordsvatten. Smaktillsatser finns att handla hos de flesta återförsäljare.

Den som gillar kolsyrat vatten utan smaktillsatser kanske slår till på att installera en egen carbonator i hemmet. Allt fler väljer att skaffa en egen kolsyrekran där man får kallt, kolsyrat vatten med detsamma ur kranen, när som helst på dygnet. De flesta carbonatorer idag har också kylare i sitt aggregat så att man får kolsyrat vatten i kranen som är krispigt kallt och fullt med kolsyra. Kolsyra binder sig lättare i kallt vatten så försöker man göra bubbelvatten direkt med ljummet vatten kan det lätt kännas avslaget.