Med en carbonator kommer kolsyrat vatten direkt ur kranen

Man kan idag få kolsyrat vatten direkt ur kranen med hjälp av en carbonator. En carbonator är en kolsyremaskin som fästs under vasken i köket, den håller ett aggregat och en gaspatron och för det kolsyrade vattnet rakt upp i en skild kran. Släpandet av tunga flaskor fulla med vatten är inte längre en nödvändighet.

Varje dag transporteras mängder av vatten över hela jorden. Vattnet framställs och förpackas och skickas sedan ut till skilda destinationer i stora, tunga lastbilar. Avgaserna som släpps ut från alla dessa lastbilar bidrar till föroreningen av vår miljö och samtliga tomma flaskor och burkar bidrar till onödigt avfall. Genom att installera en carbonator i hemmet bidrar man således till en förbättrad miljö och kan hälla i sig sin älskade Club Soda med rent samvete.

bubbelvatten smakersodastreamersodastreamer mineralvattenbubbelvatten

Det kranvatten vi har i Sverige håller fenomenal kvalitet och slår flera gånger flaskvatten i renhet. Det genomförs strikta, regelbundna kontroller av vårt kranvatten därför att garantera dess renhet, fakta är att kranvattnet är det livsmedel som är hårdast kontrollerat av allihopa.

En annan positiv aspekt med att ha kolsyrat vatten direkt ur kranen är att man spar slantar. Visst är det en investering att installera en carbonator, men dricker man mycket kolsyrat vatten så tjänar man in det på sikt. En carbonator för hemmabruk går att hitta för 3-5000 kronor, men också betydligt dyrare. En gaspatron räcker till mellan 50-100 liter vatten och kostar 2-300 kronor, dock kan man byta in sin kolsyrepatron mot en ny när den är gamla tom och därmed komma betydligt billigare undan.

Kolsyremaskiner för hemmabruk har tillverkats i över hundra år, Sodastream var det första märket och är än i dag ledande på marknaden. Dock har Sodastream fått konkurrens från Wassermaxx de senaste åren och idag producerar de ganska likvärdiga maskiner och slåss om kunderna. Sodastream brukar över lag ha en aning bättre kolsyremaskiner, medan AGA, som marknadsför Wassermaxx är specialister på kolsyra.

En sodastreamer kostar mindre än en carbonator och skänker en lite fler valmöjligheter. Man kan införskaffa koncentrat för läsk för att krydda sitt kolsyrade vatten ifall man använder sig av en kolsyremaskin. Både Sodastream samt AGA har sötningsmedel i sina aromer, antingen i kombination med vanligt socker eller som enda sötma. Uppskattar man riktigt socker i sin läsk så tillverkar saftföretaget Bob goda syrupar, sötade med socker. Ett annat bolag som har jobbat länge på att framställa smaskiga aromer är Aromhuset. De använder varken socker eller sötningsmedel för att ta fram sötma, men ger det kolsyrade vattnet härlig smak.

Med en carbonator kan man förstås tillsätta smaker i efterhand om man vill ha sitt kolsyrade vatten smaksatt. Då funkar processen i princip som när man åstadkommer saft. Det lämpar sig dock inte att göra läsk med hjälp av en carbonator utan bara smaksatt bordsvatten.

En carbonator är lätt att hålla efter men bör användas regelbundet så att inga dåliga smaker bildas i maskinen. Kolsyra är en enastående smakbärare så minsta lilla smuts eller olja som kommer i bekantskap med carbonatorn kan förstöra hela smakupplevelsen. Att ha kolsyrat vatten direkt ur kranen är en lyx som blir allt vanligare.