Med en egen kolsyremaskin får du ditt vatten exakt som du önskar

Soda vatten är i själva verket kolsyrat vatten berikat, på antingen naturlig väg alternativt genom tillsatser, med salt och andra mineraler. Idag kallar vi ofta all sorts kolsyrat vatten utan smak för soda vatten och det är hur lätt som helst att ordna till hemma med hjälp av en kolsyremaskin från t ex Soda Stream eller Wassermaxx.

kolsyrat vatten smakerkolsyrat bubbelvatten essenserbordsvattenaromerläskkoncentratmineralvattensodavattenbordsvatten

Vi dricker idag mer kolsyrat vatten i form av t ex sodavatten, vichyvatten, Ramlösa och Loka än tidigare. De stora läskföretagen tjänar mängder av pengar på att saluföra buteljerat bordsvatten till allihopa kolsyrefantaster runt om i Sverige – och resten av världen. Det är en mäktig industri. Dessvärre får både våra plånböcker och vår miljö betala ett tämligen högt pris för de underbara bubblorna i vårt soda vatten.

Transporterna av vatten och läsk bidrar med en mängd avgaser som naturen inte kan bryta ner på ett bra sätt och ganska raskt så förorenas vår luft och vårt vatten med en massa giftiga avgaser. Lägg till allt avfall i form av flaskor och burkar som aldrig pantas och man inser hastigt att det medför en del lidande för att vi ska få vårt vatten som vi vill ha det – tillsammans med kolsyra och en aning smak.

I Sverige har vi tillgång till mycket vatten, och det är av enormt hög kvalitet. Det är få länder förunnat denna skatt som vi allt för ofta tar förgiven och till och med glömmer bort. Man rekommenderar en vanlig människa att dricka mellan 1-2 liter vatten om dagen, och då dricker vi mycket hellre soda vatten eller smaksatt bordsvatten istället för vanligt, slätt kranvatten.

Idag kan man dock kombinera dessa två! Man behöver inte göra avkall på sina älskade bubblor och den goda smaken enbart därför att man vill skydda miljön eller spara några slantar. Ifall man investerar i en kolsyremaskin så har man tillgång till vilken typ av vatten man vill, när som helst, dygnet runt. Man slipper därtill släpa tunga flaskor vatten från affären och kassar fyllda med pantburkar i retur. Det bästa av allting är att man även bidrar till en renare värld. Man har helt enkelt allt att vinna.
Loka samt Ramlösa är två exempel på företag som gör gott, smaksatt bordsvatten och säljer otroligt fint ute i handeln. Ifall man handlar hem lite olika bordsvattenaromer från t ex Aga alternativt Aromhuset, så kan man smaksätta sitt vatten med den stora fördelen att man själv kan bestämma precis hur mycket smak man vill ha i samt att man kan göra sina egna favoritblandningar som kanske inte finns tillgängliga i de färdiga flaskorna.

En ny sodastreamer kostar mellan 500-2000 kronor – i runda slängar – och kommer normalt med allihopa tillbehör man behöver för att sätta igång att framställa sitt eget sodavatten. Det är således själva kolsyremaskinen, en gaspatron med kolsyra i och en alternativt ett par PET-flaskor. Köper man ett paketerbjudande för en aning extra pengar så får man då och då med smakprover eller andra extra tillbehör.

Så om man vill göra en insats för både sig själv och miljön så är det kanske en idé att investera i en kolsyremaskin. Man får även sitt soda vatten exakt så som man vill ha det.