Nu finns den gudomliga smaken av Granatäpple som sockerfri smaksättare

Granatäpplet smakar läckert, ser festligt ut och är även nyttig. Granatäpple sägs förhindra cancer, då i synnerhet prostatacancer, och är fylld med C-vitamin, folsyra samt antioxidanter. Fastän allt detta är ändå det bästa med Granatäpple smaken. Frukten har ett hårt yttre hölje och inuti gömmer sig hundratals små röda pärlor, det är dessa som är själva frukten. Smaken är syrlig och frisk med en aningen bitter underton som gör balansen fullständigt underbar.

kolsyrat bubbelvatten smakerkolsyrat mineralvatten essenserbordsvattenessenserläskkoncentratkolsyrat vattenvichyvattenbordsvatten

Granatäpple växer främst runt Medelhavet och finns med i flera religiösa målningar samt skrifter, den är också typiskt förekommande i mytologi och anses på flera håll vara en gudomlig frukt. Trädet, som kan bli upp till 8 meter högt, blommar i juni-juli och under senhösten mognar frukterna. Det kan vara aningen besvärligt att få ut de små fruktpärlorna ur det hårda läderaktiga höljet, men ett trick är att rulla frukten mot ett hårt underlag, därefter dela den på mitten och banka ut de små granatpärlorna. Granatäpple är frånsett att äta som det är, även smakligt att ha i gröna sallader.

Med sin rika smak har Granatäpplet blivit ett populärt drinkkoncentrat som kallas Grenadin och är en viktig ingrediens i flera klassiska drinkar. Koncentratet får en mycket stark klarröd färg samt väldigt söt smak.

Gert Strand AB har med sitt varumärke Aromhuset tagit fram 16 olika smakessenser för kolsyrat vatten, en av dem är Granatäpple. Samtliga aromer är naturliga smaksättare utan vare socker eller artificiella sötningsmedel, men fantastiskt rika på smak. Smaksatt kolsyrat vatten är idag populärare bland oss svenskar än det naturella bubbelvattnet, men Strand tyckte inte att det fanns tillräcklig variation av smaker samt smakstyrka bland de smaksatta sorterna han kunde hitta i butikerna.

Genom att använda Aromhusets essenser för att smaksätta sitt kolsyrade vatten så väljer man dels ett hälsosamt och naturligt alternativ, helt fritt från kalorier, och dels ges man möjlighet att dosera exakt så mycket man själv känner för i stunden. Thomas Ström, som jobbar som säljare för Gert Strand AB, säger att 2 ml essens per liter vatten är en bra måttstock i början, då ges vattnet konkret samt frisk smak, men likväl inte för kraftfull. Därefter rekommenderar han att man själv testar sig fram till sin egen perfekta balans. Doseringen är enkel, man tar endast den lilla flaskans kapsyl, som rymmer 3 ml, eller den avsedda doseringspipetten.

Alla 16 smaker går att blanda med varandra samt Granatäpple i kombination med Citron ger en alert smak. Just Granatäpple är med sin en aning bittra underton en någorlunda vuxen smak, men Aromhuset har även särskilt framtagna smaker för barnen, samtliga fria från socker samt konstgjorda sötningsmedel. Vad sägs om t ex Toffee Kola, Jordgubbe eller Banan?

Endast för att dessa aromer har tagits fram som smaksättare för kolsyrat vatten så betyder det inte att de inte passar fint också till annat, man får låta fantasin strömma. Varje flaska smakessens består av 30 ml och räcker till ca 15 liter vatten, i enlighet med angivna rekommendationer.