Skumbanan – en smakessens från Aromhuset

Smaksätt ditt kolsyrade vatten tillsammans med spännande smak av skumbanan. Smakessensen Banan blir barnens favorit i bubbelvattnet, kanske tillsammans med Toffee Kola. Eftersom essenserna är fullt fria från socker så kan man njuta av smaskig smak av skumbanan utan oro för välbefinnande, vikt eller sockerchockar.

Smaken av banan förknippar vi vanligtvis med barndomen. Banan ges i mosad form till riktigt små barn och är praktisk att ge i sitt skal till aningen större barn. Smaken är söt och mjuk och passar därför små barnmunnar alldeles utmärkt. Dock brukar vi fortsätta att älska banan också upp i vuxen ålder. Banan som ingrediens i desserter är vanligt, exempelvis Marängsviss, Banana Split eller bara vanlig bananglass.

kolsyrat bubbelvatten smakerkolsyrat vatten essenserbordsvatten smakerläskkoncentratmineralvattenvichyvattenbordsvatten

Aromhuset heter det märke av smakessenser för kolsyrat vatten som är framtaget av Gert Strand AB. Det finns 16 skilda smaker, däribland Banan. Alla 16 essenser är fria från socker och sötningsmedel och all sötma i essenserna kommer från de naturliga aromerna. Aromhusets Banan skänker ens kolsyrade vatten söt och mjuk smak och kan med fördel även blandas tillsammans med andra smaker. Eftersom banan är en exotisk frukt passar den bra tillsammans med både Melon, Persika och Ananas, men även tillsammans med Toffee Kola – då själva banansmaken är lite åt skumbananshållet. Det roliga med Aromhusets essenser är att man kan blanda hur man vill och på så vis få fram smaker som annars inte går att finna.

Smaksatt kolsyrat vatten har vunnit mycket mark bland oss svenskar på senare år, vi dricker idag mer smaksatt kolsyrat vatten är naturellt dito och utbudet har ökat fort. Ändå tyckte Gert Strand att det fanns en brist på varierad smakstyrka samt miljövänliga alternativ och fann lösningen med sina essenser. Genom att själv smaksätta det kolsyrade vattnet väljer man precis hur mycket smak man vill ha i sitt vatten. Dessutom funkar Aromhusets essenser lika bra i hemkolsyrat vatten som i handlat sodavatten vilket gör att man kan välja det miljövänliga alternativet om man vill. Transporterna av kolsyrat vatten bidrar till otroliga mängder miljöutsläpp och det färdiga sodavattnet är mycket kostsamt gentemot kranvatten som kolsyras hemma.

Flaskorna med essens till kolsyrat vatten från Aromhuset innehåller 30 ml arom. Strand rekommenderar att man blandar ungefär 2 ml essens i en liter vatten som utgångspunkt. Därnäst kan man lägga till alternativt dra ifrån efter hur man vill att det ska smaka. Det färdiga smaksatta bubbelvatten man finner i affär har relativt svag smak, motsvarande ungefär 1 ml av Aromhusets essenser per liter vatten.

Man kan också nyttja Aromhusets Banan som smaksättare i annat, det är roligt att experimentera med smakerna i t ex grädde, yoghurt samt glass.

Man doserar aromerna med hjälp av den lilla flaskans kapsyl som rymmer 3 ml, men en doseringspipett följer också med så att man kan dosera med än större precision. Det kan behövas om man t ex vill smaksätta en tämligen liten mängd vatten.