Snyggaste kolsyremaskinen – Soda Stream Penguin

En av Sodastreams mest uppfinningsrika och moderna produkt heter Soda Stream Penguin. Namnet kommer från att kolsyremaskinen i hopfällt läge påminner om en pingvin, fast på ett oerhört stilrent sätt. Sodastream Penguin är även den enda kolsyremaskin på marknaden som har snygga PET-flaskor i glas i stället för plast, vilket är en detalj som oerhört många gillar.

Sodastream har tillverkat kolsyremaskiner i över hundra år, så kunskap och erfarenhet finns det gott om. Dock såldes företaget till Soda Club år 1998, som var smarta nog att ta vara på varumärket och fortfarande marknadsför sina produkter under namnet Sodastream i flera länder. I Sverige har vi t ex inte Soda Club, utan Sodastream, i Tyskland däremot heter samma produkter Soda Club.

sodavatten

I dagsläget har Sodastream sex annorlunda modeller på kolsyremaskiner, den klassiska modellen Jet är billigast och kan inhandlas för ca 600 kronor. Penguin är på andra sidan prisskalan och däremellan finns Pure, Genesis, Stream, samt nykomlingen Dynamo. När man köper en ny sodastreamer följer en eller två PET-flaskor med, samt en full Alco2jet – kolsyrepatron.

När ens kolsyrepatron har tagit slut, efter ca 50 kolsyrat vatten, så lämnar man in den mot en påfylld hos sin återförsäljare. Ett inbyte kostar 89 kronor och att köpa en helt ny kostar runt 250. Man kan nyttja även andra kolsyrepatroner i sin Sodastream, de är samtliga tillverkade i enlighet med europeisk standard, så bara måtten är rätt är det inga problem. Aga är duktiga på kolsyra och saluför kolsyrepatroner till sina Wassermaxx-maskiner i samma storlek som Alco2jet.

Wassermaxx är Sodastreams största konkurrent och tillverkar tämligen likvärdiga produkter. Om det ena företaget är aningen bättre på något så är det andra bättre på något annat. Aga, som marknadsför Wassermaxx, har blivit något av specialister gällande kolsyra, medan ingen kan slå Sodastream när det handlar om kunnande samt nostalgivärde.

I en prisjämförelse med Wassermaxx så har de ingen modell som kommer upp i samma pris som en Sodastream Penguin, men så har de inte heller någon modell med så utstuderad utformning – och glasflaskor, inte att förglömma.

Vatten är vitalt för allt liv och en människa bör få i sig 1-2 liter vatten varje dag för att kroppen ska fungera bra. Det svenska kranvattnet håller väldigt hög kvalitet och genomgår regelbundna tester för att säkra kvaliteten. Trots detta kånkar vi hem liter efter liter med buteljerade drycker från affären, enbart för att efteråt tvingas släpa tillbaka tomflaskorna för återvinning. Det är ett evigt dragande av vatten bara för att vi vill ha våra drycker med speciell smak alternativt med kolsyra.

Har man en kolsyremaskin så slipper man allt bök med släpande och lagrande av tomflaskor. Man har sin maskin på diskbänken och vattnet i kranen och kan när som helst fylla sin återanvändbara flaska med färskt kolsyrat vatten. Vill man efteråt addera smak så gör man det med hjälp av läskkoncentrat alternativt bordsvattenaromer som finns tillgängliga i butik alternativt på nätet.

En av de stora fördelarna med en Sodastream är att den tar så lite utrymme, att den är så enkel att nyttja och att den till och med kan vara en snygg detalj i ett modernt kök. Sodastream Penguin – i synnerhet – är en riktig liten inredningsdetalj.