Soda Stream Design – för den som föredrar förtjusande design

Sodastream Design är namnet på en av Sodastreams kolsyremaskiner. Sodastream Design är stilrent designad i silver och svart och kommer oftast med ett par PET-flaskor i plast och en Alco2jet kolsyreflaska. Exakt denna modell – Sodastream Design – har idag utgått ur många butikers sortiment, eventuellt är det en utgående modell från Sodastream då den t ex inte finns i sortimentet på Sodastreams egen hemsida.

De kolsyremaskiner Sodastream marknadsför i dagsläget är dessa fyra: Sodastream Jet – Klassisk Design; Sodastream Genesis – Modern samt slimmad design; Sodastream Penguin – Enda kolsyremaskinen med glaskaraffer, och slutligen Sodastream Pure – Elegans samt komfort.

smaksatt vattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

En Sodastream Jet kan man idag lätt hitta för omkring 600 kronor, inberäknat PET-flaskor samt gaspatron. På andra sidan prislistan står Sodastream Penguin som går på ca 1800 kronor, inberäknat ett par glaskaraffer samt en kolsyrepatron. Mellan dessa prisklasser rör sig Pure- och Genesismodellerna. En billig kolsyremaskin är inte nödvändigtvis bättre än en kostsam, men gillar man utformning och fräcka detaljer kan man lägga en extra peng för en lite mer exklusiv modell.

Sodastream konkurrerar med en del övriga affärsverksamheter när det gäller försäljningen av kolsyremaskiner, men det är Wassermaxx som är den främsta konkurrenten. Wassermaxx, som marknadsförs av Aga, erbjuder motsvarande kolsyremaskiner som Sodastream i drygt samma prisklasser. Vilket märke man väljer har mest att göra med individuell smak.

Wassermaxx säljer också sina egna kolsyrepatroner under företagsnamnet Aga. Aga har profilerat sig på marknaden som specialister på kolsyra och tillverkar kolsyrepatroner av precis samma storlek som Sodastreams Alcojet. Också ventilen är lika – i enlighet med europeisk standard – så oavsett vilket märke man har på sin kolsyremaskin så funkar bägge kolsyrepatronerna lika bra.

Det är rätt så enkelt att finna kolsyremaskiner idag, intresset är återuppväckt sedan dvalan under 90-talet och man kan hitta sodastreamers i alla elektronikaffärer samt större varuhus. Alla som säljer sodastreamers säljer ofta också kolsyrepatroner, men kolla upp så att de även byter in gamla mot nya.

Att byta in sin kolsyrepatron mot en ny är billigare samt vettigare än att inhandla nya hela tiden. En kolsyrepatron för moderna kolsyremaskiner från den svenska marknaden rymmer 425 gram kolsyra, vilket räcker till omkring 50 liter vatten. Med tanke på hur billigt och hälsosamt vårt svenska kranvatten är så är det en bra investering om man uppskattar kolsyra.

Det är inte endast för privatekonomin som en kolsyremaskin är en bra investering, utan även för miljön. Tunga transporter kör varje dag omkring på våra vägar och släpper ut onödiga, miljövådliga gifter. Ifall man kolsyrar sitt eget kranvatten så slipper man bidra till detta. Därutöver slipper man en massa onödigt avfall.

Är man mer av en läskfantast så finns det också andra fördelar. Med tanke på hur många olika företag som var och en producerar annorlunda smaker på läskessenser så är möjligheterna i stort sett oändliga. Man kan prova fram egna favoritsmaker, eller enbart nöja sig med de redan existerande. Aromhuset, Sodastream, Aga, Bob samt Sonjo är benämning på några företag som producerar läskessenser och bordsvattenaromer.

Med en Sodastream är kolsyrat jämt färskt samt nära till hands, och man slipper släpa det med sig från affären. Soda Stream Design blev – både gällande användarvänlighet samt design – Råd och Röns favorit i ett test som utfördes 2007.