Wassermaxx och Sodastream konkurrerar om kunderna

Är man en kolsyreälskare så känner man säkert till både Wassermaxx och Sodastream. Båda är dominerande varumärken när det handlar om kolsyremaskiner och producerar relativt likvärdiga produkter. Sodastreams produkter är en aning dyrare än Wassermaxx, men lever mycket på sitt gedigna förflutna som första kolsyremaskin med mer än 100 år på nacken. Wassermaxx ligger hack i häl p g a snygga och användbara produkter till lite lägre pris.

Idag ägs båda dessa märken av samma företag – Soda Club. Soda Club köpte först upp Sodastream år 1998 och idag är egentligen Soda Club samt Sodastream exakt samma sak – bara att man marknadsför produkterna under olika namn i olika länder. En maskin som heter Sodastream i Sverige, heter t ex Sodaclub i Tyskland. Wassermaxx å andra sidan marknadsförs av Aga i Sverige och Aga har på senare år gjort sig kända som kolsyrespecialister. De växer och växer och säljer idag både kolsyremaskiner under namnen Wassermaxx och Aqvia, samt carbonatorer både för hemmabruk och professionellt nyttjande.

En carbonator installerar man under köksvasken, det är där man även fäster sin kolsyrepatron, och ett rör går upp i diskbänken varpå man sätter in en kran. Genom denna kran får man efteråt sitt kranvatten – fast med kolsyra i! De flesta carbonatorer har också vattenkylare så att ens kolsyrade vatten ska vara så krispigt och fräscht som möjligt.

Det är en relativt viktig sak att komma ihåg med alla kolsyrade drycker, att ifall vattnet är kallt så bevaras bubblorna längre. I varmt vatten löses kolsyran upp. Kolsyra är en gas med den kemiska formeln co2, som i kontakt med vatten blir till små bubblor av koldioxid. Människan har i flera år uppskattat kolsyra i sina drycker och kunde på 1800-talet börja producera det på konstgjord väg. På naturlig väg kan man få fram kolsyra genom att låta socker jäsa i syrefattig miljö. Det är så exempelvis mousserande vin samt öl har framställts i hundratals år. Kolsyra är också en mycket effektiv smakbärare så samtliga goda drycker blir ännu lite godare med kolsyra i.

När det handlar om vatten så hjälper kolsyran till att göra känslan av det friskare, bubblorna sticker skönt på tungan och skänker känslan av att man har renat sig. Därför har flera människor blivit så fästa vid dessa små bubblor att de betalar dyrt och släpar tunga flaskor och backar med sodavatten hem från affären. När man sedan druckit upp sitt mineralvatten så släpar man åter flaskorna till butiken för återvinning.

Om man har en Wassermaxx alternativt Sodastream hemma så kan man enkelt få kolsyrat vatten av sitt eget – betydligt billigare – kranvatten. Omkostnaderna för införskaffandet av kolsyremaskin och påfyllning av kolsyrepatron tjänar man in ganska snabbt, speciellt ifall det enbart är vatten man dricker. Ifall man tycker om sitt bordsvatten smaksatt så tar det en aning längre tid då aromer är tämligen dyra. Dock får man precis den mängd smak man är ute efter, vilket kan vara komplicerat att hitta på flaska.

bubbelvatten smakeraqviasodastreamer mineralvattenbubbelvatten

När det gäller vilket märke som är bättre än det andra är det svårt att svara. Produkterna är idag så pass lika att det oftast är en fråga om individuell smak. Wassermaxx faller vissa personer i smaken, medan Sodastream passar bättre åt andra. Handlar det enbart om pris så brukar Wassermaxx ligga bättre till, men för sitt nostalgivärde så vinner Sodastream.