Dukan, Atkings, LCHF och andra kolhydratreducerade dieter

Low Carb High Fat – LCHF

”LCHF är ingen bantningsmetod, utan en livsstil”, det är ofta kommentaren man får från denna diets utövare när man snackar om LCHF som ett sätt att gå ned i kroppsmassa. Förkortningen LCHF står för Low Carb High Fat vilket på svenska blir Lite kolhydrater och mycket fett. Igenom att drastiskt avvika ner på intaget av kolhydrater så måste kroppen att skapa ketoner för att främst förse hjärna med energi, dessa skapas av fettceller. Efter ett litet antal dagar på LCHF hamnar man i ett fettförbränningsläge som heter ketos, vilket innebär att ketoner är det huvudsakliga bränslet i kroppen, i antonym till före då det var glukos (druvsocker).

När man äter i enlighet med LCHF äter man lite kolhydrater och mycket fett och gör dieten till en livsstil som man är tänkt att annamma för resten av livet, även efter att man nått sin målvikt.

LCHP

LCHP liknar LCHF i det att man utesluter eller markant drar ner på kolhydraterna, men istället för att fylla på med fett så fyller man på med protein. Denna diet används mycket av folk som tränar samt vill bygga muskler, alternativt de som vill bliva av med underhudsfettet. LCHP går bra att köra under en viss tid, men kroppen behöver fett för att begagna som bränsle och en mängd andra saker, så man ska inte utöva LCHP-diet allt för länge.

Dukan

Dukandieten är framtagen av fransmannen Pierre Dukan samt innehåller fyra stadier. Dess grundidé baseras mycket på LCHP, man ska nämligen förtära mycket äggviteämne, men måttligt med fett samt kolhydrater. I första stadiet, som kallas för attack, skall man endast förtära fettfritt äggviteämne. Saker som fiskrätter, nötkött, hönsbarn samt ägg går bra (dock bara en äggula per dag!), medan det mesta övrigt försvinner. Strikt är det, men inledningen varar bara i 3-10 dagar.

Atkins

Atkins är en annan läkare som blivit rik på att dela med sig av sina tankar angående viktnedgång. Även här är det just kolhydraterna som ses som den största boven samt absolut som Dukandieten består Atkinsdieten av fyra faser. Atkinsdieten har haft enormt genomslag världen över sedan den introducerades på 1960-talet. Det intressanta med Atkins är att det är en läkare som utformat metoden vetenskapligt med blodprover och annat på sina patienter under behandlingen.

Paleo/Stenålderskost

Paleodieten är ytterligare variant av alla kolhydratreducerade dieter som är i ropet just nu. Här ligger skärpan på att man äter ungefär så som våra förfäder under stenåldern åt, dvs mycket kött samt vegetabilier, lite frukt, nötter samt bär men ingenting av bröd, ris, makaroner osv, samt inga mjölkprodukter. Man äter så ”ren” mat som möjligt, utan tillsatser. Många menar att detta är den mest hälsosamma dieten man kan begagna sig av, medan andra anser att den inte är lika effektiv för viktminskning som mer kolhydratsstrikta dieter som LCHF eller Dukan.

Piffa till lågkolhydratsmaten samt -drycken med smaker!

Gemensamt allmän dessa dieter är ett lägre intag av kolhydrater än vad vi normalt sett är bruk vid. I början kan man lida av omställningsbesvär såsom matthet huvudvärk och muskelsvaghet, men kroppen vänjer sig inom kort vid det nya bränslet (fett från maten och från kroppens överflödsfett) samt blir snart piggare samt starkare än innan. Man sliper jobbiga blodsockersvängningar samt lider man av sockersjuka kan man tarva minimera sitt insulin, vissa avgår t o m totalt att ta insulin.

Den som tycker det är trist att bara inmundiga vatten kan krydda sitt kolsyrade vatten med Aromhusets bordsvattenaromer, helt fria från kolhydrater samt kalorier. Man kan också testa kaffearomerna och gräddaromerna – som är supergoda i yoghurt! Aromhusets produkter köper man enklast från www.allt-fraktfritt.com – kommer direkt i brevlådan.

Den som inte vill avstå från sprit kan mixa Pernod samt Ouzo (som innehåller en massa socker) med Prestige essenser och Sucralose. Likörer går oxå att göra på essenser – även gräddlikör. Tom. en aptitlig grogg går att blanda med aromhusets sockerfria Läskkoncentrat + bubbelvatten. Mycket godare än dom äckliga Zero läsken man handlar färdiga. Det finns diabetiker som inte druckit en grogg på decenier för att den sockerfria köpeläsken är så äcklig – spriten förstärker därjämte den metalliknande smaken från sötningsmededlen. Aromhuset däremot sötar sina läskkoncentrat med Sukralose – tillverkas av socker samt smakar som socker – men är 600 ggr sötare.

Sprit är ett fröjd och en fröjd så inte alla kan eller vill låta bli det för att gå ner i kroppsmassa. Man skall då veta detta: kroppen har 3 kostförbränningslägen: kolhydratförbränning (när det dagliga intaget av kolhydrater är över ett visst mängd gram är viktminskning omöjlig), fettförbränning och spritförbränning. Man kan vara i perfekt ketos (fettförbränningsläge) men så fort man dricker alkohol går kroppen över i spritförbränningsläge (för alkohol är ett gift för kroppen och det skall förbrännas dän helt).

Viktminskningen avstannar till spriten förbrukats (ett par cl per timme). Alla kolhydrater man intar accumuleras för att efteråt förbrännas – man kan hamna i kolhydratläge när kroppen gjort sig av med spriten. Har man druckit öl så innehåller denna 12% kolhydrater (stamvörtstyrka).

Torrt vin: (tillsätt ett litet antal droppar Sucralose om det är för torrt, smaka av tills det passar) och starksprit, ev grogg på Aromhuset sockerfria läskkoncentrat, är vad som funkar om man ska njuta av sprit utan att inmundiga för mycket kolhydrater.

Rödviner är nästan alltid torra. Vit vin från Alcase är nära nog alltid torrt. Chardonnay är fylligt även när det är snustorrt. Brygger man eget rödtjut kan man jäsa det total-torrt. Bra att kunna om man är sugen på vin.