Fettförbräningsläget ketos samt dieten LCHF – Low Carb High Fett

Hitta formen med LCHF – snabbare än Du trott

LCHF är en engelsk förkortning som kan översättas till En aning kolhydrater samt mycket fett. Det är en diet som har fått enormt mycket publicitet de senaste åren och det finns väldigt starka crupper både för samt gentemot denna diet. De som är för LCHF menar att man hittar formen snabbt, blir mer balanserad i humör samt ork, därtill får goda data på hälsokontroller. Nejsägarna menar att det är vansinne att förtära så mycket fett som man förespråkar i LCHF – särskilt det mättade fettet, samt att risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar – något de ännu inte – trots 20 års försök – har lyckats bevisa. Tvärtom får många bättre data på kolesterolet. Om kolesterolet är högt så är det det goda kolesterolet som ökat.

När man utesluter alternativt drastiskt minskar sitt intag av kolhydrater måste kroppen finna ett alternativt bränsle till glukosen om ju uteblir. Av fettet bildar kroppen istället ketoner och kroppen försätts i ett tillstånd som heter ketos. I ketos ökar fettförbränningen avsevärd och man kan gå miste mer fettmassa än före, fastän man fortfarande äter normalt med handlingskraft.

Man kan gå loss på saker som kött, ägg, fisk, feta såser och ovanjordgrönsaker och inte behöver räkna kalorier, men ändå gå ned till passande kroppsmassa. Är man underviktig brukar man istället gå upp i vikt så dieten matchar för alla samt leder till att man hamnar på en nyttig normalvikt. Viktminskningen består enbart av minskat fett.

Bli av med sockerbegäret

En annan bra bieffekt av att exkludera kolhydrater är att ett eventuellt sockerbegär alternativt – beroende upphör. Det kan ta ett tag, allt från en vecka upp till en månad, men väl i stabil ketos slipper man dessa vidriga cravings som blir så otroligt starka när man följer en vanlig kalorireducerad diet (som egentligen är kontrollerad svält vilket kroppen genast bekämpar).

Man slipper gå sylten på LCHF, man äter 2-3 måltider mat per dag tills man är lagom mätt, inte sprängfylld men bestämt inte heller omätt. För vissa kan detta vara svårt att mäta, man kanske har haft ett vridet förhållningssätt till mat samt mättnad under många år, men blott man stå sig ut så hittar man inom kort balansen.

Slipp räkna kalorier – ät tills du blir mätt med LCHF

Man kan givetvis kombinera LCHF och kaloriräkning, särskilt om man blott har några estetiska kilon att bliva av med, men man får inte förgå 1200 kcal per dag samt 70 % av energin man tillför kroppen ska vara fett, annars kan kroppen inträda i svältläge samt försöka hålla kvar fettet istället för att med ro släppa det ifrån sig.

En klassisk LCHF-frukost innehåller bacon samt ägg, alternativt en stor laddning grekisk yoghurt med lite nötter eller frön på. Vill man så kan man smaksätta sin yoghurt med någon av Aromhusets kalori- samt kolhydratsfria gräddaromer, de finns i smakerna blåbär, jordgubbe, melon, choklad samt banan och gör yoghurten mer som en smarrig efterrätt än en frukost. För sötma kan man begagna sig av Stevia (en aning besk lakritsbismak) eller Sucralose (absolut bäst i smaken – smkar socker för det är gjort av socker men 600 ggr sötare, droppflaska), som inte heller tillför kosten vare sig kalorier alternativt kolhydrater. Nämnda produkter från Aromhuset går att köpa på www.allt-fraktfritt.com.