Kom i form med hjälp av LCHF

Gå ned i kroppsmassa utan att vara omätt

Att gå hungrig är vidrigt samt går helt emot vår natur. Instinktivt vill vi förtära när vi känner aptit och att trycka bort hungerskänslor är oerhört svårt och plågsamt. Ibland klarar man det ett tag, men i de flesta fall trillar man ganska inom kort samt då har hungern blivit en sådan vurm att man äter mer än man skulle ha gjort om man åt när man började beröra sig hungrig. De allra flesta dieter som finns för att hjälpa folk att gå ned i kroppsmassa kräver att man klarar av att gå omätt, att man förmå motstå sina instinktiva behov gång på gång. Det finns människor som klarar detta, men de är beklagligtvis få.

Det finns dock dieter som låter en förtära tills man är helt mätt, dessa brukar utesluta kolhydrater samt fokusera på protein samt fettrik kost, eller blott protein. Denna typ av dieter har varit i ropet nu i flera år samt får fler samt fler anhängare. Några av de där heter LCHF, LCHP/Dukan samt Atkins.

Bli av med sötsug

När man utesluter eller drastiskt drar ner på kolhydrater så sker en massa förändringar i kroppen. För det första måste kroppen hitta ett eller bränsle till den glukos som via kolhydrater annars står för energin. Vad som händer är att kroppen istället själv måste alstra ketoner, vilka tas från lagrade fettceller. Fettförbränningen ökar därmed avsevärd under en ketogen diet, som det kallas.

När kroppen är i ketos händer en folksamling sköna don för den som vill gå ned i vikt. Hungerskänslor minskar samt sötsug försvinner efter ett tag totalt och hållet. Dessutom blir fettförbränningen högre så även om man äter en fullkomlig del så bränner man dän det snabbt.

Träning och LCHF

LCHF samt andra kolhydratreducerade dieter brukar kunna kritiseras ganska hårt. Ett populärt argument är att hjärnan avgår funka samt att man inte kan prestera bra vid träning. Alldeles i begynnelsen, när man precis har lagt om sin diet från kolhydratspackad till kolhydratssnål, så kan man drabbas av både seghet i skallen samt muskelsvaghet.

Man kan känna sig less samt få huvudvärk samt till samt med bli deppig. Allt detta är emellertid kortvarig. Avhängig på hurdan djupt nere man var i kolhydratsträsket när man påbörjade LCHF-dieten kan tiden för dessa omställningsbesvär variera, det kan ta allt från ett litet antal dagar till flera veckor men när omställningen antagligen är gjord upplever man nya höjder av energi, energi och klarhet.

Två grupper inom LCHF

Det finns två klara grenar inom LCHF; de som tillåter vad som helst i kosten så länge det inte innehåller några kolhydrater; samt de som förespråkar fläckfri mat utan sötningsmedel, glutamat samt smakessenser. Den första gruppen experimenterar med godis sötade med aspartam, stevia alternativt Sucralose (klart bäst, det endaste som smakar som socker) och smaksatta med vaniljessens, kakao eller aromer från t ex Aromhuset.

Aromhuset är ett varumärke som säljer bordsvattenaromer i över 20 smaker, 4 kaffearomer samt 5 vispgräddearomer. Dessa kan användas till allt från bubbelvatten till grädde, yoghurt, kaffe samt andra varma och kalla drycker. De innehåller noll kolhydrater och inget kalorier men mycket av god smak som man inte behöver fattas. De som sållar sig till den andra gruppen LCHF:are anser att LCHF är en hälsans diet och att själva grundidén med den förstörs om man inkluderar en massa artificiella ämnen.