LCHF för färskingar

LCHF förklarat

LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat vilket på svenska betyder ungefär En aning kolhydrater och mycket fett. Detta är en ganska ny beteckning på en kostplan som använts i mer hundra år – uppfanns av Banting varefter livsmedelsindustrin lurat på oss kalorimetoden som är svält och dömd att misslyckas – som ett sätt att gå ned i vikt. Det var dr. William Banting som främst dokumenterade dieten samt gav ut den i folderform – S letter Of Corpulence – till överviktiga patienter. Han såg att när folk drog ned på socker, bira, bröd samt potatis så tappade de i kroppsmassa väldigt snabbt.

LCHF-dieten i enlighet med Bantings modell glömdes bort under mitten av 1900-talet samt man började fokusera på att istället ta bort allt fett ur kosten, vilket oxå funkar i teorin, men folk gick hungriga samt föll lättare för frestelser. Kalorimetoden, dömd att misslyckas för det är ett annat namn för svält.

Idag är LCHF-dieten tillbaka och här för att stanna kvar. Man får äta sig mätt av mycket av goda livsmedel som är rika på äggviteämne samt – framför allt – fetthaltig mat. Det är ovant för människor som försökt gå ner i kroppsmassa tidigare att abrupt tvingas addera en massa fett i sin mat, fettet som man tidigare trott var den fina figurens värsta fiende!

Anledningen ligger i att om kroppen känner sig trygg med vetskapen om att fett hela tiden delas ut i överflöd, så bränner den det lagrade fettet i kroppen nära nog ohämmat. Vid en viss mängd kolhydrater däremot så lagras extra energi som fett och kroppen bränner socker i stället – kolhydrater som inte redan är socker – bröd, pasta, påtatis, spagetti, ris m fl – omvandlas till socker omgående.

Proteinintaget skall vara på ca samma nivå som man tidigare också fått rekommenderat, eventuellt något högre. En bra fördelning tittar på ut ca såhär:

Fettprocent: 70
Proteinprocent: 20-25
Kolhydratsprocent: 5-10

Detta innefattar alltså för genomsnittlig LCHF, varken superstrikt eller en aning mer generös. Vilken nivå man själv mår bra av att ligga på får man prova fram, men för att snabbt gå ned i kroppsmassa är det bra att förtära så en aning kolhydrater som möjligt, det finns de som inte äter en endaste kolhydrat under viss tid för att maximera viktnedgången och fettförbränningen.

Äta bra med LCHF

I begynnelsen kan det kännas häftigt att avsäga sig saker som tidigare fyllt ens måltider, som pasta, ris, fralla, potatis, rotfrukter – och sötsaker förstås. Vad lägger man nu bredvid köttet? Och hur ordnar man nu fredagsmys? Samt vad kan man dricka egentligen?

I frekvens med att allt fler blir LCHF:are utvecklas nya produkter och nya recept, allt för att göra dieten så alldaglig som genomförbart att leva efter. Man kan baka fröbröd, kesopannkakor, förtära LCHF-pasta samt sjögräsnudlar, samt njuta av tiramisu, cheesecake samt ett litet antal rutor högkakao choklad då och då. Den som verkligen undersöker möjligheterna inom LCHF behöver inte sakna någonting alls. Tvärtom i många fall, maten blir mest lyxmat.

När det innefattar dryck så är kolsyrat vatten både bra samt läskande, särskilt om man smaksätter det. Aromhuset Bordsvattenaromer är kolhydrats- och kalorifria smakgivare till bubbelvatten – oavsett man handlat det från butik eller kolsyrat själv. Vikingsoda har också goda essenser för kolsyyrat vatten. Det finns fler fabrikat men dessa är dom godaste – man blir snabbt kräsen med god LCHF kost.

I Aromhusets urval finns oxå kaffearomer, gräddaromer samt et supergoda (för det är gjort av socker men 600 ggr sötare) sötningsmedlet Sucralose, där en enda droppe motsvarar en halv sockerbit! Gräddaromerna är underbara att krydda tjock yoghurt och vipsad grädde med och tillsammans med en eller ett par droppar Sucralose blir frukostyoghurten som värsta desserten, totalt utan onödiga kolhydrater! Alla aromer från Aromhuset går att anskaffa på www.allt-fraktfritt.com.