LCHF för livet

LCHF – Bantningsmetoden som blir ett sätt att leva

De allra flesta som börjar med LCHF, vilket är en diet som går ut på att man äter minimalt med kolhydrater och samtidigt skruvar opp intaget av fett ganska rejält, gör det för att gå ner i vikt. När man äter en kost baserad på fettvävnad samt äggviteämne så måste kroppen på egen hand skapa bränsle till hjärnan samt resten av kroppen. Utan kolhydrater får man ingen glukos som eljest är vårt primära bränsle. Ketos heter det tillstånd -även kallat fettförbränningsläge – man hamnar i när kroppens primära bränsle är ketoner och i ketos bränner man fettvävnad i ganska hög hastighet. Ju mer fett man får i sig, desto högre bli förbränningen.

När man kommit in i LCHF-tänket och gjort den kolhydratfattiga maten till en bruk så ser man fler fördelar.

• Humöret blir jämnt och orken mycket större, tack vare frånvaron av blodsockerdippar.
• Är man fet brukar man gå ned i kroppsmassa och är man underviktig så brukar man placera på sig en aning.
• Man blir av med sötsug!
• Har man bekymmer med magen brukar dessa avta alternativt försvinna helt.
• De som lider av diabetes brukar kunna avvika ner eller helt sluta med sina insulinsprutor (man skall dock alltid bringa diskussion med sin doktor om man är diabetiker).
• Maten man äter är rejäl samt fullspäckad med nyttigheter, har man antagligen lärt sig göra LCHF-bröd, -pannkakor, -pizza, -sötsaker osv, så behöver man inte sakna någonting alls. Ofta rena lyxmaten – bara det godaste.

Gå ut och äta LCHF

När man ska gå ut och förtära eller blir bortbjuden på mat så kan det vara besvärligt att veta hurdan man ska planera. En erfaren LCHF:are känner till emellertid vad som brukar vara säkert samt inte. En bit kött med grönsallad samt gräddig sås brukar vara ett absolut kort. På pizzerian kan man boka kebabtallrik utan pommes samt i korvkiosken skippar man bröd samt puré samt lägger till skagenröra om de har. Alltemellanåt kanske man får i sig någon kolhydrat för mycket med har man LCHF som livsstil så ska man nog inte vara superstrikt.

Piffa till LCHF maten

När det innefattar dryck kan man pigga upp sitt vatten med en aning kolsyra samt någon av Aromhusets kolhydratsfria bordsvattenaromer och den feta frukostyoghurten kan smaksättas med en aning vispgräddearom samt någon droppe Sucralose alternativt Stevia (som dock har en bismak medan Sukralose smakar precis som socker). Dessa små inslag gör dieten mycket roligare och lyxigare.

LCHF de första dagarna

I början kan det kännas både svårt och fysiskt ansträngande att gå över från kolhydratbaserad kost till kolhydratreducerad eller -minimerad föda. Man drabbas av don som huvudvärk, trötthet, nedstämdhet, sötbegär samt muskelsvaghet. Detta kan hålla i sig i allt från tre dagar till en månad samt är enormt ansträngande. När man väl slipper dessa omställningsbesvär så blir det dock tvärtom, man får jätte mycket energi, bra kynnen, en lätt känsla, energi ett färdigt sinne. Det är ketosen som ger dessa härliga effekter och man kan enkelt mäta om man är i ketosis med ketostix – finns fraktfritt på allt-fraktfritt.