LCHF för resten av livet?

LCHF – Bantningsmetoden som blir ett sätt att leva

De allra flesta som börjar med LCHF, vilket är en diet som går ut på att man äter minimalt med kolhydrater och samtidigt skruvar upp intaget av fett ganska mycket, gör det för att gå ned i kroppsmassa. När man äter en kost baserad på fett och äggviteämne så måste kroppen på egen labb alstra bränsle till hjärnan och resten av kroppen. Utan kolhydrater får man ingen glukos som eljest är vårt primära bränsle. Ketos heter det tillstånd -även kallat fettförbränningsläge – man hamnar i när kroppens primära bränsle är ketoner och i ketos bränner man fettvävnad i ganska hög fart. Ju mer fett man får i sig, desto högre bliva förbränningen.

När man kommit in i LCHF-tänket samt gjort den kolhydratfattiga maten till en vana så upptäcker man fler fördelar.

• Humöret blir jämnt samt orken mycket större, tack vare frånvaron av blodsockerdippar.
• Är man överviktig brukar man gå ner i kroppsmassa samt är man underviktig så brukar man placera på sig lite.
• Man blir av med sötsug!
• Har man problem med magen brukar dessa minska alternativt försvinna helt.
• De som lider av diabetes brukar kunna dra ned eller totalt sluta med sina insulinsprutor (man ska emellertid alltid bringa diskussion med sin läkare om man är diabetiker).
• Maten man äter är bastant samt fullspäckad med nyttigheter, har man väl lärt sig göra LCHF-bröd, -pannkakor, -pizza, -sötsaker osv, så behöver man inte sakna någonting alls. Ofta rena lyxmaten – bara det godaste.

Gå ut samt äta LCHF

När man skall gå ut samt äta alternativt blir bortbjuden på mat så kan det vara svårt att veta hurdan man ska planera. En bevandrad LCHF:are känner till emellertid vad som brukar vara säkert och inte. En bit kött med grönsallad samt gräddig sås brukar vara ett säkert kort. På pizzerian kan man beställa kebabtallrik utan pommes och i korvkiosken skippar man fralla samt puré samt lägger till skagenröra om de har. Ibland antagligen man får i sig någon kolhydrat för mycket med har man LCHF som livsstil så skall man nog inte vara superstrikt.

Piffa till LCHF maten

När det gäller dryck kan man alerta opp sitt vatten med en del kolsyra samt någon av Aromhusets kolhydratsfria bordsvattenaromer och den feta frukostyoghurten kan smaksättas med lite vispgräddearom samt någon droppe Sucralose eller Stevia (som dock har en bismak medan Sukralose smakar precis som socker). Dessa små inslag gör dieten mycket roligare och lyxigare.

LCHF de första dagarna

I begynnelsen kan det kännas både besvärligt samt fysiskt ansträngande att gå över från kolhydratbaserad föda till kolhydratreducerad eller -minimerad föda. Man drabbas av saker som huvudvärk, trötthet, nedstämdhet, sötbegär och muskelsvaghet. Detta kan hålla i sig i allt från tre dagar till en månad och är väldigt ansträngande. När man väl slipper dessa omställningsbesvär så blir det dock tvärtom, man får jätte mycket handlingskraft, bra humör, en enkel känsla, energi ett klart sinne. Det är ketosen som ger dessa härliga effekter och man kan enkelt mäta om man är i ketosis med ketostix – finns fraktfritt på allt-fraktfritt.