LCHF på olika vis

Idag, när LCHF samt andra kolhydratreducerade dieter har blivit så fantastiskt populära, har tydliga förgreningar börjat bildas i konceptet. Förut stod alla kolhydratnobbare eniga mot mobben av alla de som visade tvivel, men nu förekommer det en hel del halvfanatiska grupper inom LCHF oxå.

Fakir-LCHF

Detta är den mest extrema formen av LCHF för den består endast av exakt LCHF. Fakir går ut på att förtära inget kolhydrater vilket gör att man i stort sett utesluter allt bortom kött samt ägg. Inga mejeriprodukter, vegetabilier, nötter eller bär är tillåtna. Fakir kan man köra ett tag, för att t ex gå ned i kroppsmassa snabbare alternativt ”deffa”. Det blir dock ganska enformigt samt inom kort vill man addera en aning mejeri och grönt.

Strikt LCHF

Om man äter i enlighet med strikt LCHF så ligger kolhydratsgränsen vid 2 %. Äter man 2000 kalorier om dagen så får endast 10 gram av dessa vara från kolhydrater. Detta är en avancerad sak att nå samt allmänt finns det inte plats här för varken mejeriprodukter eller nötter utan bara någon grönsak.

Normal LCHF

Detta är den LCHF-variant som de flesta följer. Här ligger kolhydratsgränsen vid 5 % vilket för en normal människa innebära 25 gram kolhydrater om dagen. Här finns plats för både någon mejeribaserad sås och grönsakstillbehör. Alltemellanåt oxå lite av någon LCHF sötsak.

Liberal LCHF

Här har vi den övre gränsen för vad som kan heta LCHF. Toppen 10 % av energiintaget får vara från kolhydrater vilket de facto innebär ungefär 50 gram kolhydrater vid en genomsnittlig kosthållning. Här kan man fläska på skaplig med både mejeri, nötter och grönsaker samt utrymme finns för både godsaker och pizza, makaroner o dyl. (LCHF-recept ja!)

Vilken nivå matchar mig?

När man är totalt ny på det här med LCHF kan det kännas som en djungel samt det enda som verkligen fungerar är att känna sig fram. Kroppar fungerar individuellt men att vara försiktig med kolhydrater fungerar för i stort sett alla, blott på en aning olika nivå. Somliga går ner i vikt jättesnabbt, trots att de kör fri LCHF, andra måste nästan fakira för att få dän de sista envisa kilona.

Naturlig vs konstgjord LCHF

Ett annat mycket omdebatterat ämne inom LCHF är detta med att begagna sötningsmedel, glutamat och andra E-ämnen och artificiella aromer.

Ena sidan anser att man äter i enlighet med LCHF för att det är så hälsosamt och artificiella ämnen rimmar dåligt med hälsa.
Andra sidan anser att en LCHF-diet kräver tillsatser för att man skall idas äta i enlighet med modellen för alltid, annars är den för begränsande. Man vill hava sina Sucralose-droppar i kaffet alternativt sina smakessenser i frukostyoghurten. Man vill kunna baka sötsaker till bjudning och inte sitta vid bjudningar utan chans att ta smaka allt gott. Njuta helt enkelt – för LCHF är i mycket ren lyxmat så varför inte göra det ännu godare.

Sucralosedroppar, kaffearomer, bordsvattenaromer och vispgräddearomer totalt fria från kolhydrater och kalorier, men fullsprängda med briljant smak finns att anskaffa under varumärket Aromhuset från www.allt-fraktfritt.com