Att måla hus – saker att tänka på

Att måla hus är inte alltid världens lättaste sak, trots vad reklamerna antyder. Det är några saker man bör tänka på när man inser att det är läge att måla om huset, igen. Valet av inte enbart kulör utan framför allt färgkvalitet är självfallet det viktigaste. Lägg därtill hur man målar samt förarbete, så blir husmålningen inte något man gör i en handvändning. Men om man till det lägger till hur utomordentligt vackert ett nymålat hus blir, så är det nästan jämt värt mödan.

Färg till fasadmålning innefattar två saker, pigment och bindemedel. Bindemedlet kan antingen vara linolja, alkydolja alternativt vatten. Pigmentet å sin sida är antingen naturligt eller syntetiskt framställda.

Färgburkarna innehåller också tillsatser, så som gift mot mögel, dels därför att undvika mögel i färgburken, dels därför att undvika det på den målade fasaden. Förr var det oerhört vanligt med giftmängder i färgen, men efter strängare regler har det lett till att färgen har blivit relativt giftfri.

Giftfri färg är väldigt lovvärt, men tyvärr leder det ofta till att svartmögel och alger snart ges fäste i fasaden som får de karakteristiska svarta mindre prickarna. Det kan uppträda efter enbart några månader efter att man har målat huset. För att bli fri från algerna samt möglet får man då lov att rengöra med algtvättmedel, vilket i sin tur kanske inte alla gånger är bra för miljön det heller. I skrivande stund finns inget bättre alternativ och väntan på en giftfri, mögelavstötande färg är stor.

Idag har man endast 2 möjligheter, spruta på Tvärstopp
utanpå färgen för ett skydd upp mot 10 år alternativt Fulstopp
för ett skydd upp till 4-5 år.

Vad bör man använda för bindemedel då? Olje- eller vattenbaserat? Oljefärger, som innehåller till exempel alkyd- eller linolja anses äga väldigt god potential att tränga in i träet och bildar då ett bra skydd mot vatten och fukt. De ger dessutom fasaden en glänsande yta. Vattenbaserade färger kallas för slamfärger och i den gruppen ingår till exempel Falu rödfärg. De är inte vattenprotektiva överhuvudtaget, men däremot är de helt öppna för eftertork. En fasad målad med slamfärg ges en glanslös yta.

Även förarbetet varierar mellan diverse typer av färgval, dock inte i så markant utsträckning. I stort sett eftersöker man att få undan all onödig färg som annars kan flagna när man har målat. När det gäller att måla hus med både olje färger innebär förarbetet att man skrapar bort färgflagorna med valfri typ av skrapa – det finns en mängd annorlunda på marknaden, allt från billiga enkla trekantsskrapor till avancerade bestående av hårdeggsblad som man kan ersätta. Har man slamfärg så räcker det med att borsta fasaden med hjälp av en hård stålborste för att få bort överflödig färg.

Vart femtionde år behöver man också åstadkomma en mer heltäckande fasadrengöring, ungefär som en renovering av husets kulör. Då tar man bort all färg ner till träet med hjälp av värmepistol och skrapa.

När man har lyckats välja färg samt skrapat rent huset så är det bara att sätta igång med det skojiga – att måla. Det är bra att tänka på att ha dugliga penslar när man ska måla större ytor, den pensel som är dyrast i affären kan mycket väl vara billigast i längden! En av de viktigaste sakerna att tänka på innan man ställer sig och börjar måla hej vilt är att vara medveten om i vilken ordning man bör måla allt, ha en bra arbetsorganisering helt enkelt. Vart bör man börja? Bör hela huset målas om i år, eller eventuellt halva kommande år? Vilka fasader ska i så fall målas i år?

Skall man penselmåla eller sprutmåla huset? Sprutmålning med hjälp av de nya Wagnersprutorna är betydligt snabbare, man kommer åt överallt. Främst är det mycket roligare.

Har man genomfört alla förberedelserna ordentligt så är det, trots lite slit, inte så avancerat att måla hus, men resultatet blir otroligt!