Bli av med mossan med hjälp av en mossrivare

Tyvärr är det svårt att få dän all mossa I trädgården med en mossrivare. Mossa på stenplattor kan man ju ej röja bort med en maskin som är till för gräsmattan och för den skull så kan det vara klokt att betrakta en lösning som kan funka universellt i trädgården.

järnvitriol pris

Mossa i gräsmattan vad göra?

Låt oss skåda en aning närmre på det där med att röja mossa…

Mossrivare mot mossa som sitter djupt i gräsmattan

Mossan sitter rentav ej så grundligt. Gräset har ett djupare rotsystem så man behöver ej ängslas för att mossrivare skulle avlägsna gräset tillsammans med mossan. Men det ser ju icke så snyggt ut efter att man har rivit bort eländet. Gräset blir plötsligt naket och man får fläckar där mossan en gång satt.

Med mossa i gräsmattan vad göra är det flertal som undrar och mossrivning kan kännas som det ultimata svaret då den handgripligen innebära att man får undan stora partier mossa. Det kan helt enkelt kännas tillfredställande att samla ihop stora högar av mossa i en skottkärra men det betyder icke att detta är den ultimata mossbekämpning som finns. Klicka här för mer information ta bort mossa på stenplattor.

Bättre sätt att utplåna mossan på

Det finns andra sätt att avlägsna mossa på. Man kan exempelvis använda sig av järnsulfat samt vatten (100-200 gram till 10 liter vatten) för att ha ihjäl mossan. Detta kommer inte att ta kål på ogräs i gräsmattan men mossan kan man bli av med utan att riva. Mossan kan blott ligga kvar, den förvandlas till näring för gräset.

Den som väljer att nyttja järnsulfat mot mossan ska emellertid fundera på att man även måste gödsla för att få bästa resultat. Detta trots att järnsulfatet är ett näringsämne för gräs som skänker grönare gräs.

allt-fraktfritt.se finns en spridarbom till vattenkanna så kan fort kan vattna ut järnsulfatblandningen. Där finns likaså en “ejektordunk” på 2,5 L som kopplas på trädgårdsslangen.

Järnsulfatblandning 200-250 g + vatten i volymen 1 liter fylls i dunken. Trädgårdsslangen kopplas på och så sprutar man gräsmattan, koncentratet i dunken späds ut 20 ggr. Raskt samt jätteenkelt, funkar också med Fulstopp.

Välj en procedur som medför ett helhetstänk

Oavsett om man väljer att röja mossan med mossrivare eller ifall man föredrar järnvitriol (ett annat namn på järnsulfat) mot mossa så ska man tänka på att hela tiden arbeta med en helhetsmetod. Det är sällan så att en sak kommer att ge en förtjusande gräsmatta. Man måste uträtta lite mer än plocka bort mossan.

För att gräset ska övermanna mossan så behöver det gott om näring och det behöver också vara tjockt. Detta gör man genom att gödsla, så mer gräs, och givetvis också genom att få bort ogräs.

Ifall du ser på en procedur för att få bort mossan i trädgården samt inser att den har flera skilda punkter som visserligen kräver mer arbete men som tyder på att man här ser på mer än själva mossan så har du sannolikt hittat rätt

Var efteråt enträgen och vik inte från metoden! Detta är ett felsteg som flera gör för att efteråt klanka på att det inte fungerade. Med tiden så kommer det att fungera med mossrivning såväl som med andra metoder.

Sprider man mossan i trädgården med mossrivaren?

Du troligen har hört att man faktiskt sprider mossans sporer med mossrivaren och det stämmer. Man kan få en situation där man får mer mossa än tidigare för att man med mossrivare sprider sporer över hela gräset. Med tanke på det här så kan det vara förståndigt att röja i kombination med järnsulfat och med andra viktiga trick för att göra gräset oattraktivt för mossan.