Grundlig takrengöring innebär bra tak och hus

Det är otaliga som drar sig för att förvalta takrengöring möjligen mest för att de tänker sig att det här måste bli besvärligt. Men man tvingas ta hand om taket och med taktvätt så får man undan saker som mossa på ett effektivt vis.

Den största anledningen till att det är så betydelsefullt att hålla rent på taket är att mossbeväxt och gamla löv kan leda till att taket skadas och tar in vatten. Detta kan leda till betydligt större bekymmer än de man kan tänkas ha inför en rengöring av taket.

Kunnig takrengöring alternativt amatörarbete, vilket blir bäst?

Ska man städa själv alternativt hyra in ett proffs? Vilket man väljer beror förstås på hur mycket tid man har över till den här typen av göromål. Men det kan vara bra att känna till att man minsann kan komma långt med lite Bensaltensid eller Fulstopp samt en högtryckstvätt.

Det järnsulfat och vatten som man använder sig av för att behandla gräset med kan man också då och då (det färgar teglet mörkt så på de flesta tak går det inte) nyttja på taket. Järnsulfat tak mår bra av är i stort sett samma sak som det man finner för behandling av mossa i gräset. Men det tar inte annan påväxt som lavar, mögel, alger osv. Det gör å andra sidan Fulstopp och Bensaltensid.

Köp en dunk tak gti som du kan koppla vatten till eller köp en ejektordunk och mixa själv bensaltensid och vatten för att distribuera på taket. Tegelplattor kan få en annan nyans av järnsulfatet, men detta är icke så pass att man kommer att tänka mycket på det. Mossan har ju likväl ändrat färgen så det är näppeligen så att man med tvätt kommer att återgå till originalet.

Faror som lurar däruppe på taket

Till skillnad från järnsulfat i gräsmattan så kommer man en bra bit ovanför marken med blandningen som man vill fördela på taket. Detta medför förstås en del faror och man ska tänka på hur man tar sig upp och hur man står och går då man sprider blandningen.

När det därefter är dags för högtryckstvätt så måste man även fundera på hur man sprayar dän den döda mossan samt annat lort. Ifall man sprutar in vatten under tegelpannorna så kan man vålla vattenskador på taket och det är ju ej så bra. För den skull låter många mossa och påväxt regna bort.

Tänk på att införskaffa bra utrustning så att du kan arbeta säkert både då du sprider ut Bensaltensid eller Fulstopp och då du tvättar av med högtryckstvätten. Bra skor är ett måste och även handskar samt skydd för ögon då mossbitarna skvätter åt samtliga håll.

Hur mycket ska man göra rent på taket?

En del kör tvätten en gång per år medan andra väntar tills man ser mossan återigen. Ifall man tänker sig att man använder Bensaltensid eller Fulstopp tak en gång per år så kanske man inte ens kommer att se någon mossväxt då den aldrig får fäste. Vanligtvis varar en hantering över 4 år utan ny påväxt. Länk till mer data

Man kan ju inte yttra att man på en dag kommer att hinna med både gräsmatta samt tak då man kanske har en enorm tomt samt ett grandiost tak, men det är klart att det kan vara praktiskt ifall man planerar in takrengöring och taktvätt en dag då man likväl är ute och jobbar med järnsulfaten för att på så vis spara tid.