Hur funkar det att använda järnvitriol inomhus?

En del blir förvånade då de hör om folk som vill behandla golv med järnvitriol inomhus. Det möjligen låter en aning underligt då man i vanliga fall använder sig av järnsulfat samt vatten för att behandla gräsmattan mot mossa alternativt en blandning som är till därför att processa och färga husväggar och andra träpartier utomhus.

järnsulfat mot sniglar

Har man trägolv och trämöbler som kan behöva behandlas så är det minsann inte så befängt att ta till järnvitriolen. Det enda som man ska betänka är hur man ska utföra jobbet och hur det hela kommer att se ut. Det är inte allihopa som gillar den kulör som uppstår då man behandlar en framsida med järnvitriol.

Hur målar man med järnvitriol inomhus?

Beroende på den produkt som man väljer så kan det vara så att man måste blanda till den färdiga färgen. Man möjligtvis får lägga till såpa och vatten för att få rätt konsistens. Därpå så kan man behandla golv, vägg alternativt möbel med en vanlig pensel. Man stryker på och låter det hela torka in innan man fortsätter med eventuell lackning alternativt annan ytbehandling.

Det man ska fundera på då man målar med järnvitriol inne är att pulvret som man blandar med vatten kan upplevas som irriterande om man andas in det i alltför stor kvantitet. Det är betydelsefullt att man har bra lufttillförsel både då man målar och då man låter det hela torka.

Precis som med andra renoveringsarbeten så är det förstås också viktigt att rusta arbetet på rätt sätt. Beskydda golv samt andra möbler med överdrag och se till att det finns gott om plats för arbetet. Skyddskläder samt handskar är likaså att rekommendera.

Är det farligt att jobba med järnsulfat?

Järnsulfatprodukter kan inte anses vara giftiga eller farliga men i pulverform så är det som sagt så att järnvitriol kan verka irriterande. Om du skaffar en komplett produkt så kan den ha en försiktig stickande doft men den ska ej vara riskabel.

Kemiskt sett så är järnvitriolen ett salt och man använder den till massor olika saker såsom behandling av mossa i gräsmatta samt på tak och även inom läkemedel. När du behandlar trämöbler eller trägolv med järnsulfatet så kommer det att förekomma en reaktion som gör att järnsulfatet därefter sitter hårt i träet.

Behandlar du på korrekt sätt så bör det inte bli något damm över efter målningen och då finns det synnerligen intet att oroa sig för. Med ett lager av olja eller lack för att få en yta som håller lite längre så kan man inte säga att det skulle finnas någon hälsofara med att måla med järnsulfat inomhus. Klicka här för mer tips ogräs i gräsmattan.

Behandling av möbler och prydnader med järnsulfatmålning

Man kan ju även behandla en möbel som är gjord av trä och det finns det rentav många som gör med just järnsulfat. Pulvret blandas med vatten samt diskmedel och sedan så gäller det att stryka på för att låta torka in.

Järnsulfat finns att införskaffa billigt i olika storlekar på allt-fraktfritt.se, där finns även smarta tillbehör för andra användningsområden för järnsulfat.

När behandlingen är genomförd så är det inte sällsynt att se att träet har blivit mörkare. En del anser att detta är hur bra som helst och roar sig vanligtvis med att måla med järnvitriol inomhus medan andra alls inte tycker om färgnyansen. Ett tips kan vara att börja med att prova på en träbit för att vara alldeles införstådd med den färg som man kommer att få innan man ger sig på en hel möbel alternativt ett golv.