Med mossor i trädgården så kan det bli mycket arbete till våren

Det finns de som beskriver mossa som len samt bedårande, och visst, ifall man tänker sig fina John Bauer teckningar och djupa skogar så kan det väl vara vackert med mossor, men i trädgården så ser vi helst att mossan håller sig undan.

Nu är det emellertid rätt normalt med grön mossa och andra typer av mossa i gräset och på andra platser i trädgården och därmed så är det viktigt att tänka på hur man på ett effektivt sätt kan bli av med detta naturliga inslag.

ejektor för järnsulfat köp

Ska man ta bort mossor alternativt låta de bli kvar i trädgården?

För många så är det fullständigt självfallet att man ska eliminera mossor som får grepp i trädgården. Dessa må vara mjuka att gå på men vill man ha fint gräs så tvingas man röja mossa. Detta gör man enklast med ett bra mossmedel. Här är järnsulfat på gräsmattan att förorda därför att detta är ett naturligt medel, ger gräsmattan näring och påverkar gräset på ett gott sätt.

Man kan självklart även arbeta med moss-riv men om man inte börjar med att främst eliminera mossan med järnsulfat, eller järnvitriol som det också kallas för, så kan det vara svårt att segra mot mossväxten. Man tvingas döda mossan först före mossrivning, annars sprider man blott den.

Vill du ha ett fint gräs så ska du avlägsna mossorna, men om du föredrar en naturtomt så är det ju blott att låta mossa samt lavar hållas så att din tomt till sist ser ut som en bit av skogen.

Mossa som sätter sig på trä, sten samt tak

Mossan sätter sig inte endast i gräsmattan och då man blandar järnsulfat samt vatten (100-200 g till 10 L vatten) så kan man passa på att spraya på stengångar samt andra platser där stenarna sakta men bestämt täcks av ett grönt eller brunt växtlager. Järnsulfatblandningen kan färga somliga ljusa stenplattor, då använder man Fulstopp eller Bensaltensid istället. Mer information: På denna sajten mossmedel.

Då man ska processa andra delar av trädgården och utemöbler av trä så kan man välja särskilda mossmedelsprodukter, Bensaltensid utspädd 32 gånger eller Fulstopp är troligen det ultimata. Järnsulfat tak mår förträffligt av kommer förstås i förpackningar som är tänkta för den här typen av hantering.

Även ifall de annorlunda mossmedlena innehåller samma sak, alltså järnvitriol samt vatten, så kan de ha en aning annorlunda utformning. Med tanke på detta så är det intelligent att kora en produkt som är tänkt för den yta som skall behandlas och att man använder sig av korrekt järnsulfat dosering när man blandar järnsulfat med vatten, för att få den önskade effekten.

Enklare behandlingsmetoder för att bli av med mossväxt

Då mossan ska bort så kan man få en massa arbete beroende på den metod som man väljer. Det kan bli mödosamt att riva mossa och har man en otymplig vattenkanna så är det heller inte så behagligt att sprida järnsulfat och vatten över grön mossa som spritt sig över hela trädgården.

allt-fraktfritt.se finns järnsulfat att köpa billigt och 2 smarta tillbehör. En spridarbom som är 62 cm bred och passar på vattenkannor, man vattnar ut järnsulfat raskt.

Därtill en ännu smartare ejektordunk där man fyller järnsulfatblandning 200-250 gram järnsulfat per liter vatten, kopplar vattenslangen samt sprutar gräsmattan. I munstycket blandas järnsulfatkoncentratet och vatten så att koncentratet späds ut 20 gånger.

Det går att bearbeta på enklare sätt med smarta mossmedel som dödar mossor utan att utgöra en fara för miljön. Tänk också på att rusta arbetet på rätt sätt. Ha skyddsglasögon om du ska spraya bort död mossa på stenplattor med högtryckstvätt, och behandla under korrekt årstid så att du slipper göra om allting flera gånger per år.