Mögel i badrum – ett vanligt besvär

Det är inte sällsynt med mögel i badrum. Detta äger sin bas i att allting som mögel vill ha för att utöka nästan alltid förekommer i ett alldeles vanligt badrum, om det är ostädat. Mögel trivs där fukt finns och växer gärna till sig i olika skrymslen och vrår, där städningen kanske inte ständigt är den mest grundliga. Följaktligen är badrum, liksom dåligt ventilerade källare och vindar perfekta ställen för mögel.

I badrum förekommer det dessutom vanligtvis gott om hudavlagringar samt tvålrester i avloppsbrunnen i fogarna i kaklet. Det är sånt som mögel gillar att inta. Ofta känner man en dålig lukt i anknytning med att badrummet, eller vilket utrymme det nu än må vara, drabbas av mögel. Man kan lättast förklara lukten som unken och att om man någonsin har känt den så vet man exakt vad det rör sig om när man känner den igen.

I badrum växer möglet gärna på kakel eller liknande släta material, eller i fogarna, bortsett från i alla skrymslen och vrån. Man kan se mögel som små svarta prickar, så kallat svartmögel. Det kan vara ganska svårt att få bort, då fläckarna gärna missfärgar kaklet, eller vad det än sitter på. Vill veta detaljer Klicka Här

För att få bort mindre mögelfläckar över kakel samt i fogar kan man använda sig av diskmedel, tvättmedel eller något annat rengöringsmedel och gno ordentligt på fläckarna. Avsluta med ättika för att förhindra att möglet återvänder med detsamma. Man kan också använda sig av klorin, men ge akt på att det är oerhört miljöfarligt! Det dödar dock av möglet ordentligt.

Ifall man har större besvär med mögel i sitt badrum så ska man fundera på varför och åtgärda eventuella bristande ventilationer eller dylikt medan som man dödar av möglet för att inte få tillbaka det direkt. Man ska också se över golv och väggar så att det inte finns sprickor som låter möglet tränga in i väggen och ges fäste där man inte lätt kan ta bort det.

Det fullkomligt främsta sättet att bli av med mögel är att avlägsna de angripna delarna och byta ut det med nytt material. Det tar inte endast hand om själva mögelsvampen utan dessutom de hälsovådliga sporerna samt gaserna som mögel avger, vilka ger både illa lukt och kan vålla irritation samt symptomutveckling hos de som vistas i miljön.

Mögelsanering kan ske på andra sätt också, ett av dem är så kallad fogging. Det krävs då en särskild apparat som hettar upp det mögeldödande medlet så att det förångas. Ångorna har lättare att leta sig in material och nå svåråtkomliga utrymmen än när man enbart stryker på ett likadant medel. Man ska helst inte vistas i rummet när man utför sanering på detta sätt med tanke på att ångorna vanligtvis är giftiga även för både människor och djur, inte enbart mögel.

Just när det handlar om badrum är det betydelsefullt att man håller rent för att man inte ska få mögel eller annan mikrobiell påväxt. Det är följaktligen en bra idé när man bygger badrum att se till så att det är lättstädat, också under badkaret. Alla ytor skyddas med Fulstopp eller ännu hellre med hjälp av Tvärstopp. Fräscht och god lufttillförsel är således fundamental för att undgå mögel i badrum.