Mögel i badrum

Med tiden finns det risk för att badrummet kan angripas av mögel. Badrum är våtutrymmen och i skrymslen och vrår hopas tvålrester samt hudavlagringar. Det är här möglet trivs och utökas. I mjukfogar mellan badkar alternativt dusch samt vägg frodas mögel ifall det får vara en aning fuktigt och orört. En annan orsak till varför mögel tycker om just badrum är för att det utöver fukten är varmt. Varm luft kan bära mer fukt och för den saken skull kan det bli mer fuktigt i ett varmt rum än i ett kallt.

Mögel i Badrum

Det vanligaste möglet som finns i badrum är svartmögel. Det skapar svarta små prickar och är ytligt. Svartmögel innebär ingen rejäl hälsorisk och kan oftast lätt tvättas bort från kakel och fogar.

Mögel i badrum bildas lättare då det inte finns ordentliga fuktspärrar utan vatten samt fukt från badkar och dusch kan tränga in i materialet bakom väggarna eller under golvet. Är väggar och golv inte tillräckligt försedda med fuktspärr kommer också mögelproblemet att återvända snart igen trots att man har tagit bort det synliga möglet.

Mögel är inte jämt enkelt att upptäcka. En del mögel, till exempel svartmögel växer förstås på synliga platser så som fogar och liknande, andra för med sig illa lukt. Men en del varken luktar eller syns för blotta ögat. En del kan ha fått grepp innanför kaklet och det är först när man ska kakla om sitt badrum som man inser att det plötsligt rör sig om en större renovering än endast att byta ut kakel.

Om man misstänker att man har mögel i badrummet, alternativt någon annanstans i sitt hus med för den delen, kan man ta assistans av en mögelhund, en specialtränad hund som med sitt fantastiska luktsinne kan finna mögel där en människonäsa inte räcker till. Man bör väcka misstankar om mögel om man har fuktskador i golv och väggar. Sådana syns som bubblor under golvmattor och tapeter, missfärgningar och fuktfläckar eller att färgen flagnar. Vill Du veta mer Klicka Här

Det första man ska ha i åtanke när man behandlar mögel är att få bort källan. Varifrån kommer fukten? Hur stannar den? Det ultimata sättet att få bort mögel är att helt ta bort det angripna materialet och byta ut det med nytt och torrt material. Om detta inte är genomförbart kan man tvätta med Fulstopp mögeldödande medel, men det tar inte bort mögelsporer, mykotoxiner eller illa lukt. Vid sanering av mögel bör man också se till att torka ut hela utrymmet, oavsett om man installerar nytt material eller ifall man tvättar det befintliga.

För att torka ut utrymmen kan man använda sig av avfuktare för bästa verkan. När man har tagit bort möglet ska man se till så att man inte får tillbaka det. Detta gör man genom att ordna en fungerande ventilation så att man förhindrar att fukten stannar kvar onödigt länge i badrummet. Man bör också installera ordentliga fuktspärrar, i väggar och golv och gärna behandla ytorna med Tvärstopp.

För att undvika fuktskador samt mögel bör man se till så att badrummet är fräscht, detta innebär regelbunden städning under badkar och i alla skrymslen och vrår, för det är som sagt där möglet trivs. Har man ett rent badrum så reduceras risken för mögel markant!