Takrengöringen kan du göra själv

Med tiden blir tak och tegelpannor slitna och måste rustas upp. Det här beror på att lavar samt mossa har fått fäste. Men det behöver icke vara så farligt som det ser ut och man kan uträtta takrengöring själv på ett rätt så så lätt vis.

En taktvätt kan man nämligen genomföra med trädgårdsslangen samt Takrengöring Turbo som innehåller bensaltensid samt vatten. Det är bara att klättra upp på en stege och spraya ut ovanför taket. När mossan har dött så kan man raspa av den med en skrapa som har ett långt skaft alternativt nyttja högtryckstvätt för att tvätta bort. Eller låta den regna bort, tar 1-2 år.

Så lätt kan du utföra din takrengöring själv

Klättra upp på stegen och inleda behandla med den Bensaltensid mot mossa som du har köpt. Det finns olika produkter och det är klart att en dunk som man tillsätter trädgårdsslangen till gör det enklare att spraya ut men man kan också mixa själv om man vill och tillämpa sig av en spridarramp till vattenkannan, en ejektordunk från allt-fraktfritt.se eller applicera i påläggsläge (kemläge) med somliga högtryckstvättar.

Innan du gör behandlingen med Fulstopp eller Bensaltensid så kan du starta med att skrapa av mossa som man lätt får dän med en plastskrapa. Tänk på att använda en raspa som är gjord för takets pannor så att du inte skadar dem och så att du inte skapar sprickor som ger bra grogrund för ny mossa.

Spola med vanligt vatten för att få dän den mossa som du har skrapat loss. Gör rent i hängrännan där allting lort samlas. Nästa steg blir att behandla med blandningen. Då avdödar man samtliga sorters påväxt, ej bara mossan. Allt för vidsträckt att informera här, en ta glimt på Fulstopp.com.

Betydelsefullt att tänka på säkerhet då man gör en taktvätt

Det är viktigt att man har en bra stege då man gör takrengöring själv. Det får inte bli svajigt då man står och sprutar samt skrapar. Då det blir dags att bearbeta taket med Bensaltensid så ska man också tillämpa sig av skyddshandskar och skyddsglasögon.

Arbetet på taket ser inte ut som då man vattnar gräsmattan med järnsulfat även om man får samma fina verkan. Mossan dör och man får lättare av den från taket. Behandlingen leder också till att man fortsatt slipper ny mossväxt.

Om du utför taktvätten med högtryckstvätt så är det avsevärt angeläget att du riktar tvätten på rätt sätt. Det är dåligt att spraya nedifrån och upp därför att vatten då kan komma in under tegelpannorna. Här kan det således vara så att du behöver klättra upp på taket för att komma åt på korrekt sätt.

Förvalta takets tegelpannor på rätt sätt

Tänk på att skador på tegelpannorna inte är bra för taket. Arbeta på ett skonsamt vis och använd icke material som kan skrapa sönder pannorna. Ifall du använder dig av järnsulfat samt vatten på rätt sätt så ska det inte krävas så mycket styrka för att få dän mossan. Mer detaljer: På denna sajten ta bort mossa på stenplattor.

En bra takrengöring kan ta tid så tänk på att boka in det här arbetet och taktvätt då du minsann har tid för det och inte behöver stressa. Lär dig mer om ditt tak och hur det skall behandlas samt hur ofta för att avlägsna mossa på ultimata sätt. Gör därpå upp en plan för när du behandlar igen så att du känner till exakt när du behöver klättra upp samt vårda takpannor igen kommande gång.