Vad innebär mikrobiell påväxt och finns det något effektivt vis att bli av med det?

Ibland växer det organismer som inte är synliga för blotta ögat, vilket kallas för mikrobiell påväxt. Det är alltså ett annat ord för mögel, innan det har börjat synas såsom hårigt ludd eller svarta prickar över hela väggen. Mögel förekommer där det är fuktigt, som till exempel i oisolerade källare och vindar. Mögel älskar dessutom att växa sig stora och luddiga i badrum alternativt på gamla matrester.

Mögliga matrester är enkelt att ta hand om, det är endast att slänga det, gärna i en kompost där det gör nytta. Värre ställt är det om man får mögel och andra mikrobiella påväxter i badrummet. Det är nog ingen som anser att det är fräscht att ställa sig i duschen, eller ta ett härligt bad ifall väggarna hotar med att äta upp en och utrymmet stinker av illa lukt.

Vad ska man då tänka på för att undvika mikrobiell påväxt samt spridningen av mögel? Först och främst är det bra att veta var de trivs, vilket redan nämnts, alltså där det finns gott om fukt. Dessvärre försvinner inte mögel och andra mikroorganismer som genom ett trollslag ifall man torkar ut utrymmena som är angripna. Det förhindrar å andra sidan att det tillväxer och efterhand kommer det dessutom att gå tillbaka, men det tar tid. Påväxt kan inte växa över positivt laddade ytor, det är en bra ide att behandla alla material med Tvärstopp – helst redan i ett nytt hus.

För att bli av med mögel krävs mer eller mindre drastiska åtgärder. Man ska komma igång med att utröna hur stora delar, samt vilka, som är angripna. Ett mögelangripet utrymme luktar vanligtvis, men inte ständigt, dåligt. Lukten kan lättast beskrivas som unken och ofräsch – har man en gång luktat på mögel så kommer man för alltid veta hur den lukten känns. Det kan dessutom finnas synliga fuktskador på väggar, golv, tak samt möbler, beroende på omfattningen.

Fuktskador kan te sig på skilda sätt; missfärgningar i tapeter och bubblor i mattor är vanliga tecken. Mögel behöver inte jämt synas direkt på ytan. I till exempel ett badrum där man städar utförligt, har en knappt synlig spricka i väggens kakel lett till att fukt kommer in innanför. Mögel tillväxer ordentligt innan man blir varse om det, då på grund av att det finns en illa lukt i badrummet.

Hur blir man då av med mikrobiella påväxter, så som till exempel mögel? Det allra drastiska samt bästa sättet är att avlägsna allting som är mögelangripet och byta ut med nytt material, som sedan skyddas med Tvärstopp. Detta kan dock visa sig inte enbart svårt, utan eventuellt rent omöjligt i en del fall. Då kan man ta till andra metoder, t.e.x. sanering genom Fulstopp mögeldödande medel som stryks på ytan. Om det är svårt att nå källan till möglet kan man ha användning av så kallad fogging.

Fogging är en metod där man värmer upp och förångar ett ämne som verkar avdödande på mikrober. Ämnet kommer då att befinna sig i mindre droppar att de kan tränga in i skrymslen som annars skulle vara oerhört svåra att rengöra. Man ska dock undvika att vistas i rummet medan fogging sker eftersom ämnena inte allt för sällan är giftiga.

När man har mögelsanerat samt åtgärdat fuktproblemen kommer det bli betydligt svårare för mikrober att växa till sig. En fräsch och torr miljö är det bästa vapnet för att hålla borta mikrobiell påväxt. Mer information här