Vilken metod är bäst för att bli kvitt mossan?

I kampen mot mossan så kan man till slut vara med om att man vill ta till precis vad som helst. Men ska man spendera för en mossrivare och knalla runt på tomten med denna eller finns det bättre mossbekämpningsmetoder för mossa i gräsmattan?

Faktum är att det kan funka riktigt fint med en mossrivare men det är inte säkert att det här blir den bästa metoden och särskilt inte om den inte går hand i hand med andra viktiga moment som att gödsla och så mer gräs.

järnvitrol

Mer mossa i gräsmattan med mossrivare

Något som får många att välja bort rivaren är att den faktiskt kan leda till mer mossa i mattan. Det finns flera trädgårdsexperter som alldeles undviker att riva bort mossa och som ser mossrivaren samt krattning som onödigt jobb.

När man river upp mossan så kommer man utbreda ut sticklingar av mossa som kan medföra mer mossväxt. Temporärt så har man mindre mossa i gräset men man har samtidigt spridit sticklingar som kan få nytt fäste samt sprida mer mossa över hela gräsmattan.

Bestämmer man sig ändå för att röja upp mossan skall man mixa järnsulfat med vatten och vattna ut detta järnsulfat några dagar före så den mesta mossan är död när den rivs.

Det ser dåligt ut när man har rivit bort mossan

En annan sak som man skall tänka på är att mossrivandet skadar gräsmattan. Man får platser utan gräs samt områden som man måste förvalta och laga för att det inte ska bli till fula fläckar. Veckorna efter mossrivningen så ser det inte bra ut och om man inte jobbar på korrekt sätt med gödsel samt nyodling så kan man få en gräsmatta som ser riktigt vederstygglig ut under många säsongen framöver. Klicka Här för mer tips ogräs i gräsmattan.

Bättre metoder för mossbekämpning i trädgården

Ifall du anser att det där med mossrivning verkar vara onödigt göromål så ska du ta en titt på produkter som mossa GTI alternativt själv sammansätta järnsulfat och vatten. Här får du en blandning av järnsulfat och vatten som kommer att döda mossan. Låt den döda mossan ligga kvar, den förvandlas till föda för gräset. Därnäst så kan du gödsla och placera fler gräsfrön på mattan.

Tanken med järnsulfat, järnvitriol är samma sak, är att man dödar mossan och att man sedan skapar en omgivning i marken som är bättre för gräset men mindre bra för mossan. Mer näring och mer gräs är ett effektivt sätt att hejda bort mossan på. Kalka gräset vartannat år så är du förvissad på att ha rätt pH för en ideal gräsmatta.

Järnsulfat på gräsmattan är också gott för den som vill få ett vackrare gräs då gräset mår fint av medlet. Istället för att lägga ner en massa tid på att riva så kan du alltså vattna med järnsulfat två gånger per år för att uttömmande av med mossan.

Kombinera mossrivare med andra mossbekämpningsmetoder

Men kan man inte förena rivningen med järnvitriol vatten? Det är klart att man kan kombinera men frågan är om det kommer att göra så högrest skiljaktighet då det viktigaste är att få död på mossan och att därpå se till att bilda en miljö som är bättre för gräs än för mossa.

Det finns självklart de som anser att det är komisk att ge sig på mossa i gräsmattan med mossrivare och då kan man naturligtvis fortsätta med detta. Men sanningen är nog likväl den att det räcker bra med ett effektivt mossmedel, korrekt skötsel, och lite tålamod för att få den perfekta gräsmattan.

Järnsulfat till fint pris, spridarramp, ejektordunk samt tillbehör finns i stort sortiment på allt-fraktfritt.se