Addera Saigonkanel till din LCHF-diet

Ett tämligen hett ämne för de som ägnar sig åt lågkolhydratsdieter är hur Saigonkanel har optimerat vägen för ett tillstånd i ketos.

Vad är LCHF?

LCHF betecknar Low Carb High Fat och är en diet som de senaste åren haft väldigt genomslag i Sverige framför allt, men även i övriga delar av världen. Denna diet inleds oftast av folk som vill gå ner i vikt, men är främjande även för människor som vill gå upp i vikt, som har besvär med blodsockerbalansen eller med sockerberoende.

I själva verket mår alla gott av att dra ner på kolhydratintaget, det har nyligen fastställts i en grundlig och oberoende analys. Man förmodar då att antalet LCHF:are kommer att bli ännu fler och i dagligvaruhandeln ser man mer och mer LCHF-relaterade matvaror.

Det finns oerhört många skilda tappningar av LCHF, en del kör LCHF OCH endast naturliga råvaror, medan andra helst gör bakverk sötade med sucralose och dricker Coca-Cola Light till maten. En annan sak som varierar ganska mycket mellan olika LCHF:are är hur noggranna de är med sin kolhydratrestriktion. Bör man äta 0 gram, 5 gram, 10 gram eller 20 gram kolhydrater varje dag? Eller måhända ännu mer? Inga kolhydrater alls är ett oerhört tufft mål att nå, då får man leva på rent fett samt protein – dvs. inga vegetabilier. En femprocentsgräns är generell bland de som vill gå ner i vikt raskt och effektivt, men även här ges oerhört lite utrymme för minsta utsvävning. Det finns LCHF:are som äter upp mot 50 gram kolhydrater dagliga, så kallade liberala LCHF:are.

Vad som förenar samtliga dessa är en föreställning om att kroppen mår bättre på mindre kolhydrater samt att ketos är ett tillstånd man gärna låter kroppen uppgå i.

Vad är ketos?

Ketos är det tillstånd man hamnar i när glukosen upphör i blodet. För att underhålla den med energi tvingas kroppen bilda ketoner och dessa föredrar att fånga energi från lagrat fett framför andra alternativ. När kroppen är i ketos, dvs. när den intar rejält med fett och protein och otroligt få kolhydrater, så bränner den kroppsfettet i mycket högre utsträckning än annars.

Det finns de som inte ordentligt uppnår ketos, hur mycket de än anstränger sig för att utesluta kolhydraterna och en avancerad gissning är att deras insulinkänslighet är låg. Vad som nyligen visat sig är att denna kategori personer verkar slungas in i ketos om de adderar kanel till sin dagliga föda. Saigonkanel har dessutom visat sig ge absolut störst effekt.

Saigonkanel och «vanlig kanel» – skillnaderna

Saigonkanel är en kanelsort som växer i centrala Vietnams bergsområden. Det som vi kallar «vanlig kanel» är Kassiakanel som i sin tur skiljer sig från «äkta kanel», Ceylonkanel. Ceylonkanel är den svagaste av kanelsorterna och Kassiakanel är den som vi i regel finner i livsmedelsbutikerna. Den är ganska kraftfull, men inte tillnärmelsevis så stark som Saigonkanel. En aning Saigonkanel i kaffet på morgonen och fettförbränningen rivstartar ordentligt.

Vad har Saigonkanelen för bra effekter vid en LCHF-diet

Kanel har länge varit känt som en blodsockersänkande krydda och också här är just Saigonkanel överlägsen. Genom att kanelen hämmar utsöndringen av insulin, som är verksam för att lagra energi i kroppens fettvävnad, så når kroppen snabbare ett ketogent läge. Så lite som ett halvt gram har visat sig ge verkan, men man kan inta 4 gram Saigonkanel per dag utan att riskera att drabbas av några riskfyllda bieffekter.