Saigonkanel och dess effekter på träning

Saigonkanel?

I Vietnam växer en sorts kanel med namnet Saigonkanel. Denna kanel, som ärvt sitt namn efter Vietnams största stad i södra delen av landet växer trots allt relativt långt från Saigon (som idag heter Ho Chi Minh City), utan närmare bestämt i höglandet i centrala Vietnam.

Vad skiljer Saigonkanel från annan kanel?

Kanel är inte så enkelt som man tror, det finns många olika sorter av kanel och det som rentav är den äkta kanelen «Ceylonkanel», är inte den vi använder för dagligt bruk. Ceylonkanel har mildare smak samt mindre hälsofrämjande egenskaper.

Kassiakanel är det som vi i folkmun kallar «vanlig kanel», det är den aromatiska kanel vi i regel hittar i våra butiker. Kassiakanel är kraftfullare än Ceylonkanel, både i smak och i doft, och ur hälsosynpunkt.

Saigonkanel är en nära släkting till Kassiakanelen, men är än mer omfångsrik än sin kusin. Saigonkanel består av 1-5% essentiell olja och denna olja har upp till 25 % kanelaldehyd i sig, vilken är den verksamma agenten som har så utomordentliga effekter gällande vår hälsa.

Saigonkanel och blodsocker

Att kanel reducerar blodsockret är en av dess mest kända egenskaper – och Saigonkanel gör detta mest av alla kanelsorter. Personer med diabetes mår gott av ett dagligt intag av kanel och befinner man sig i riskzonen för att drabbas av diabetes har man allting att vinna på att addera denna krydda i sin dagliga kost.

Vad kanelen åstadkommer är att den hämmar utsöndringen av insulin, vilket är det hormon som innebär att vi lagrar fett istället för att förbränna energin. Ju mer man rör på sig, desto mer ökar fettförbränningen – det vet vi ju alla idag – och det beror just på att träning förhöjer insulinkänsligheten.

Saigonkanel och muskeluppbyggnad

När man tränar för att bygga musklerna så vill man ju gärna att energin man får i sig ska lagras – inte i fettvävnaden såklart, men i musklerna. Insulin är anabolt och det finns mindre begåvade typer som injicerar insulin just för att stimulera sin muskeltillväxt. På lång sikt är det förödande för hälsan, men på kort sikt kan det ge mer uppumpad muskulatur.

Saigonkanel höjer fettförbränningen, som nämnt ovan, men samtidigt stimulerar kanelen till upptagning av energi i musklerna, så de som tränar för att gå ner i fettmassa och upp i muskelmassa drar fördelar ur många perspektiv av ett tillskott av Saigonkanel agligen. Dessa effekter har länge sagts inte vara förenliga, men i faller med kanel verkar det faktiskt fungera just så. Ibland är de enklaste lösningarna de ultimata!

Var hittar man Saigonkanel?

I vanliga livsmedelsbutiker finner man sällan Saigonkanel, än i alla fall. Denna superkanel förväntas explodera i efterfrågan så fort människor inser vilken kapacitet den har för så många skilda grupper av personer.

Idag kan man inhandla Saigonkanel på nätet, men kvaliteten kan skifta en del så det gäller att ha lite tur när man handlar. Har man väl funnit en pålitlig leverantör av Saigonkanel så bör man hålla sig till den.