Ett ganska hett ämne för de som ägnar sig åt lågkolhydratsdieter är hur Saigonkanel har optimerat vägen för ett tillstånd i ketos.
Vad är LCHF?
LCHF står för Low Carb High Fat och är en diet som de senaste åren haft väldigt genomslag i Sverige framför allt, men även i övriga delar av världen. Denna diet inleds mestadels av människor som vill gå ner i vikt, men är främjande även för personer som önskar gå upp i vikt, som har problem med blodsockerbalansen alternativt med sockerberoende naturlig bantning
.
Egentligen mår samtliga bra av att dra ner på kolhydratintaget, det har nyligen konstaterats i en djupgående och oberoende analys. Man förmodar då att antalet LCHF:are kommer att öka till antalet och i dagligvaruhandeln ser man mer och mer LCHF-relaterade matvaror.
Det finns oerhört många skilda tappningar av LCHF, somliga kör LCHF OCH enbart naturliga råvaror, samtidigt som andra gärna gör bakverk sötade med sucralose och dricker Coca-Cola Light till maten. En annan sak som varierar relativt mycket mellan olika LCHF:are är hur noggranna de är med sin kolhydratrestriktion. Ska man äta 0 gram, 5 gram, 10 gram eller 20 gram kolhydrater dagligen? Eller kanske ännu mer? Inga kolhydrater alls är ett väldigt svårt mål att nå, då får man leva på rent fett samt protein – dvs. inga grönsaker. En femprocentsgräns är vanlig bland de som önskar gå ner i vikt snabbt och effektivt, men också här ges oerhört lite utrymme för minsta utsvävning. Det finns LCHF:are som intar upp mot 50 gram kolhydrater dagliga, så kallade liberala LCHF:are.
Vad som förenar alla dessa är en föreställning om att kroppen mår bättre på mindre kolhydrater och att ketos är ett läge man helst låter kroppen gå in i.
Vad är ketos?
Ketos är det tillstånd man försätts i när glukosen tar slut i blodet. För att förse den med energi tvingas kroppen skapa ketoner och dessa föredrar att fånga energi från lagrat fett framför andra alternativ. När kroppen är i ketos, dvs. när den intar rejält med fett och protein och oerhört få kolhydrater, så förbränner den kroppsfettet i mycket högre grad än annars.
Det finns de som inte ordentligt når ketos, hur mycket de än anstränger sig för att utesluta kolhydraterna och en avancerad gissning är att deras insulinkänslighet är låg. Vad som har dykt upp nu är att denna kategori människor verkar slungas in i ketos om de tillsätter kanel till sin dagliga kost. Saigonkanel har därtill visat sig ge definitivt störst verkan.
Saigonkanel och «vanlig kanel» – skillnaderna
Saigonkanel är en kanelsort som växer i centrala Vietnams bergsområden. Det som vi kallar «vanlig kanel» är Kassiakanel som i sin tur skiljer sig från «äkta kanel», Ceylonkanel. Ceylonkanel är den svagaste av kanelsorterna och Kassiakanel är den som vi vanligtvis finner i livsmedelsbutikerna. Den är någorlunda kraftfull, men inte tillnärmelsevis så stark som Saigonkanel. Lite Saigonkanel i kaffet på morgonen och fettförbränningen påbörjas ordentligt.
Vad har Saigonkanelen för positiva effekter vid en LCHF-diet
Kanel har länge varit känt som en blodsockersänkande krydda och även här är just Saigonkanel oslagbar. Genom att kanelen hämmar utsöndringen av insulin, som är verksam för att lagra energi i kroppens fettvävnad, så når kroppen hastigare ett ketogent läge. Så lite som ett halvt gram har visat sig ge effekt, men man kan inta 4 gram Saigonkanel per dag utan att löpa risk att drabbas av några riskfyllda bieffekter.