Socker är ett samlingsnamn för ett rejält antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av typen kolhydrat.
Socker är sött samt energirikt och utgör det främsta bränslet i livsprocesserna.
I vardagligt tal och i mindre detaljerade innehållsförteckningar används termen socker vanligtvis om raffinerad sackaros.
Strösocker och bitsocker består av bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom vanligt socker såsom bit- eller strösocker.
Det finns flera olika sockerarter, de vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) och stärkelse.
Vi får i oss allt för mycket socker och kolhydrater för att det ska vara sunt för kroppen.
Och ”vanligt” socker som det som finns i exempelvis läsk såsom Coca Cola är inte nyttigt. bantning lågt blodtryck
Visste du att en burk Coca Cola innehåller kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar sexton sockerbitar?
Men Coca Cola försvarar sig med att en burk består av lika mycket socker som motsvarande mängd apelsinjuice. Skillnaden är dock att apelsinjuice består av vitaminer och mineraler vilket du inte hittar i en CocaCola burk.
Men låt oss ta en titt på lite skilda alternativ till det ”vanliga” sockret.
Polydextrose Fibrer
Polydextrose är vattenlösliga fibrer som används i livsmedel.
Ungefär 9% är sockerarter, resten är fibrer.
Ca 75% passerar rakt genom kroppen, övriga blir mat åt nyttiga bakterier i tarmsystemet.
Finns i många skilda livsmedel så att producenterna kan skrävla med ”Innehåller nyttiga fibrer”
StröSöt – som strösocker men med många annorlunda namn
Strösöt ser ut och smakar som socker – men innehar bara ca 75% sötma mot socker.
Strösöt är en 100% äkta produkt och det officiella namnet är Erytritol.
Säljs under en mängd olika varumärken,
Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.
Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp över huvud taget av kroppen.
Noll kalorier och inga GI (glykemiskt Index).
Ser ut som och har samma granulering som strösocker.
Finns naturligt i päron, meloner samt svamp med mera.
Sucralose flytande
Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.
Till skillnad från socker så kan kroppen inte ta upp Sucralose.
Inga kalorier och heller inga kolhydrater med andra ord.
Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men till fullo sockerfritt.
Smakar som socker.
Finns som sacketter, fullständigt kolhydratfria, bidrar till enbart sötman och är superb till kaffe, te och liknande.
Sacketter skänker bara sötman.
Vill man dessutom ha “Body”, dvs fylligheten som socker bidrar till, så finns det en pulvermix med maltodextrin.
Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligtvis med hjälp av syra och/eller enzymer.
Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en väldigt lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans.
Maltodextrin tillämpas i huvudsak som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Flera sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin med tanke på att det tas upp hastigt i kroppen.
Aspartam
Aspartam är ett sötningsmedel som ersätter socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, o.s.v.; ämnets E-nummer är E 951.
Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår mestadels i färdiga livsmedelsvaror.
Aspartam är ett proteinliknande ämne som bidrar till 4 kcal per gram.
Aspartam ger ingen kariespåverkan samt inget blodsocker- eller insulinsvar.
Ämnets energiinnehåll är fyra kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men eftersom sin ungefär 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.
Aspartam har, till skillnad från en del andra sötningsmedel, inte en laxerande verkning vid överkonsumtion
Användning
Aspartam är adderat i närmare 6000 livsmedel runt om i världen, varav ca 2000 i Europa.
Substansen används som sockerersättning i bl.a. bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner m.m..
Debatten gällande risker
Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda och debatterade.